Loomaarst vastab: kas kutsikale on vaja anda vitamiine?

lemmik.postimees.ee
Copy
Koertele vitamiinide andmine on vajalik vaid erandjuhtudel
Koertele vitamiinide andmine on vajalik vaid erandjuhtudel Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kas hundikoera kutsikale on vaja anda C-vitamiini ja mingit MSM-pulbrit? Põhitoit on Winnerplus puppy starter.»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Kui kutsikas saab kvaliteetset eakohast ja sobiva suurusega tõule (väike, keskmine, suur, giganttõug) mõeldud krõbinat, ei ole vaja midagi juurde anda. Pigem võib vitamiinide ja muude lisandite läbimõtlemata lisamisega tema tervisele kahju teha. Kahjuks on isegi kasvatajate seas levinud arvamusi, mis võivad looma tervist kahjustada.

Suurtele tõugudele, kelle kutsikad kasvavad kiiresti, on eriti oluline anda kvaliteetset suurt tõugu kutsikale mõeldud krõbinat. Sel juhul on vajalikud toitained tagatud ja õiges tasakaalus. Kui hakata lisama mineraalaineid või vitamiine, võime selle tasakaalu rikkuda ja liigeseid-luid jäädavalt kahjustada.

Vajaduse korral võiks kasutada pigem loomakliinikus pakutavaid toidulisandeid, mis üldist toitainete tasakaalustamatust ei põhjusta. MSM ehk metüülsulfonüülmetaan on väävliühend, mida pakutakse n-ö looduspoodides ja mujal, kuid kutsikatoidule ei peaks seda lisama.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles