Loomaarst vastab: kas kassi kõrvu on vaja puhastada?

lemmik.postimees.ee
Copy
Regulaarset puhastust ei tasu teha tihedamini kui kord nädalas
Regulaarset puhastust ei tasu teha tihedamini kui kord nädalas Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kuidas kassi kõrvu puhastada ja kas inimene peaks seda tegema või saab kass ise hakkama?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Kui kiisu kõrvad on puhtad, punetuseta, suurema nõreta, kass ei kratsi kõrvu ega raputa pead, ei hoia pead viltu, siis ei pea kõrvu puhastama. Liigse, vale või vajaduseta puhastamisega võime loomale väliskõrvapõletiku tekitada. Kass ise kõrvu seestpoolt kuidagi puhastada ei saa. Kui tal on probleem, annab ta sellest märku kratsimise ja pearaputamisega.

Kui kuulmekäigus esineb punetust, rohket nõret (kollakat, pruunikat, valkjat vm), peab kindlasti pöörduma loomaarsti vastuvõtule. Kassidel üldjuhul kõrvad põhjuseta mustad ei ole. Küll esineb neil sageli kuulmesügelislestasid (otodektoos), väliskõrvapõletikke või väikesi kasvajalisi moodustisi kuulmekäigus. Ühtki kõrvaravimit loomaarst ilma looma nägemata ja kõrvanõre proovi võtmata ei anna, kuna tagajärjed võivad looma jaoks rängad olla.

Samuti on olemas palju erinevaid puhastusvahendeid, mis sobivad erinevateks olukordadeks ning õiget puhastusvahendit aitab valida loomaarst. Ainus vahend, millega ei saa suurt kurja teha, on füsioloogiline lahus. Kõik muud vahendid (eriti õli sisaldavad) võivad arsti järelvalveta manustades põhjustada põletiku süvenemist ja isegi kuulmiskaotust.

Juhis kõrvade puhastamiseks: puhastusvahend soojendada kehatemperatuurile, et vedelik liiga ebameeldiv ei oleks (nt soojaveekausis). Valada kuulmekäik puhastuslahust täis, hoida veidi aega kõrvast kinni ja masseerida kõrvajuurt (kuulda lurtsuv heli). Lasta kõrv lahti, mille peale loom raputab suurema osa vedelikust välja. Seejärel panna näpu otsa lausmaterjalist tampoon (nn. tutik, materjal, mis ei aja kiude) või näopuhastuspadjake ja puhastada võimalikult palju nõret kuulmekäigust välja. Näpuga võib julgelt kuulmekäigus toimetada, kuulmekileni kuidagi ei ulatu.

Vatitikkudega ei soovitata kodus puhastada, kuna looma rabeledes võib see talle viga teha, samuti on vatitikk väga kare ja ärritab nahka. Kõrvade puhastamist tasuks ette võtta nii harva kui võimalik, kuid nii tihti kui vajalik. Liigne puhastamine võib põletikku tekitada. Kui nõret on palju, puhastada tihedamini, kuid regulaarset puhastust ei tasu teha tihedamini kui kord nädalas

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles