Loomaarst vastab: millal on inimene kassi võtmiseks valmis?

lemmik.postimees.ee
Copy
Ühtki looma ei tohi võtta kergekäeliselt.
Ühtki looma ei tohi võtta kergekäeliselt. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Millal on inimene kassi võtmiseks valmis? Millised kriteeriumid võiks täidetud olla?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Ühtki looma ei tohi võtta kergekäeliselt. Tuleb läbi mõelda, kas loomaga tegelemiseks on piisavalt aega, kas on finantsvõimekus tema igapäevavajaduste eest hoolt kanda (kvaliteetne toit (mitte toidupoes saadav, vaid loomapoe või -kliinikusari), liiv jms.) ja loomakliiniku külastamiseks (sise- ja parasiiditõrjed regulaarselt, steriliseerimine/kastreerimine, regulaarsed vaktsiinid ja ootamatute haigestumiste puhul), kas kodu on kassile sobilik (väikesed lapsed võivad tekitada stressi või kehavigastusi, teised koduloomad).

Tasub mõelda, millist kassi ja miks te soovite. Väike kassipoeg vajab esialgu rohkem tähelepanu, kuid harjub uute elutingimustega lihtsamini. Täiskasvanud kassil võib uue elukohaga harjumine võtta mitmeid kuid aega. Kui on soov võtta tõukass, tuleb enne hoolikalt uurida tõu omadusi (iseloom ja vajadused ei pruugi olla omanikule vastuvõetavad, välimuse järgi ei tohi valida) ja häid kasvatajaid. Rohkem on tavalisi kodukasse, kes ei saa ka varjupaikadest kunagi otsa ja sellisele päästetud loomakesele head kodu pakkuda on igati õige.

Igal juhul tasub eelnevalt lugeda loomapidamise kohta. Peab olema valmis ootamatusteks — haigestumised ja sellega kaasnevad raviarved ja kodused ravimid; kiisu iseloom või käitumine võib oodatust erineda, ka neil on oma temperament ja iseärasused. Pikakarvalist kassi peab kindlasti hakkama kohe kammima, kuna karvapusade tekkides võib neid olla raske eemaldada ja pügamine tekitab loomale ka suurt stressi.

Olete valmis kassi võtmiseks, kui teil on pakkuda sobiv kodu, piisavalt aega ja ressursse ning olete valmis vastutama ja parimat võimalikku hoolt kandma looma eest, kes teist sõltub. Väike Prints teadis öelda: «Sa vastutad alati kõige eest, mis sa taltsutanud oled».

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles