Loomaarst vastab: miks kass sageli aevastab?

lemmik.postimees.ee
Copy
Aevastamine võib kassidel olla tavapärane reaktsioon tolmule, lendavatele karvadele ja muule ärritavale.
Aevastamine võib kassidel olla tavapärane reaktsioon tolmule, lendavatele karvadele ja muule ärritavale. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kodus on hetkel vanem kassiproua, kes on igati krapsakas ja kellega siiamaani hullemaid terviseprobleeme pole olnud. Tegu on pikakarvalise isendiga, kellel karvapallid kurgus on kerged tekkima. Viimaste aastate jooksul on kass aevastama hakanud ja viimasel ajal juhtub seda üha sagedamini. Teine murekoht oleks kassi meeletu janu ja pissimine. Imelik on sealjuures asjaolu, et ainult oma veekausist juues joob ta täiesti normaalselt. Meil aga on rõdule ämber veega pandud, kust talle vett meeldib lürpimas käia. Seda aga tihti ja palju. Kas peaks muret tundma? Samuti on vanatüdruk viimastel nädalatel tahtnud oma kastist mööda lasta. Sama liiva oleme kasutanud juba aastaid, nii et ei taha uskuda, et asi selles.»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Vanemate kasside puhul tasuks pigem karta kui kahetseda ja kiisuga siiski loomakliinikusse visiidile pöörduda. Aevastamine võib kassidel olla tavapärane reaktsioon tolmule, lendavatele karvadele ja muule ärritavale. Kerge aevastamise puhul, millega ei kaasne muid sümptomeid, ei pruugi edasine diagnostika vajalik olla.

Kassidel on väga levinud ülemiste hingamisteede viirushaigused, eriti väljaskäivatel loomadel, mis võivad kulgeda kerge nohuga, kuid muutuda ka krooniliseks. Kui aevastamist esineb iga päev mitu korda, kaasneb nõrevoolu ninast või silmadest, köha, hingamisraskust, peapiirkonna turset või muud murettekitavat, siis peaks kindlasti uurima ega tegemist ei ole näiteks nakkushaiguste, allergiate või peapiirkonna kasvajatega.

Suurenenud veetarve ja urineerimine eriti vanemal kassil on murettekitav. Hea oleks enne kliinikusse minekut mõõta ära, kui palju vett kass päeva jooksul täpselt joob. Näiteks mõõta hommikul puhta vee kogus nõusse ja järgmisel hommikul samal ajal mõõta, kui palju vett alles on. Kui veetarve on suurenenud alles rõdule veeämbri lisamisega, võib ka olla, et kiisule lihtsalt meeldib sealt juua.

Kui ka urineerimisega on probleeme (sagedamini, valedesse kohtadesse), võib see koos veetarbe suurenemisega olla märk neeruprobleemist, maksaprobleemist, diabeedi tekkest, endokriinhaigustest (kilpnäärme ületalitlusest), põiepõletikest, valust, kognitiivse võimekuse langusest (seniilsusest) ja veel paljust muust. Kõige õigem oleks pöörduda loomakliinikusse, kus teostatakse vajalikud uuringud (vereproovid, uriinianalüüs, röntgenülesvõtted jms.). PetCity loomakliinikud on jätkuvalt avatud ning kui vaja, saab loom kiirelt abi.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles