Loomaarst vastab: miks äratab kass kõiki pereliikmeid peale omaniku?

lemmik.postimees.ee
Copy
Kuna kassid on videvikuloomad ja aktiivsed pigem pimedal ajal, on ka varahommikuti ringi tormamine neile loomuomasem.
Kuna kassid on videvikuloomad ja aktiivsed pigem pimedal ajal, on ka varahommikuti ringi tormamine neile loomuomasem. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Miks mu kass äratab kõiki teisi pereliikmeid peale oma omaniku?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Oleneb sellest, kuidas ja mis eesmärgil kass inimesi äratab. Kuna kassid on videvikuloomad ja aktiivsed pigem pimedal ajal, on ka varahommikuti ringi tormamine ja tühi kõht neile tegelikult loomuomased. Kui inimesed sellele ka reageerivad (annavad süüa või tähelepanu, sealjuures on ka negatiivne tähelepanu nagu karjumine ikkagi tähelepanu), harjub kass tegevust kordama.

Kui äratamisele järjepidevalt mitte reageerida, peaks kass lõpuks õppima, et tegevus ei kanna vilja. Kui ta küsib süüa, võib teda rangelt harjutada sellega, et söögiaeg on hiljem Kui kass soovib tähelepanu, mängida või õue minna keset ööd, on see tema jaoks täiesti tavapärane käitumine. Kui kass omanikku ei ärata, on ta harjunud oma soovitut saama teistelt pereliikmetelt või on nemad lihtsalt kergema unega. Asi võib olla tubade ja sisustuse paigutuses või kassile huvipakkuvad objektid võivad lihtsalt asuda teiste pereliikmete juures.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles