IGAKEVADINE MEELDETULETUS ⟩ Ära muuda lõket aialoomade tuleriidaks

lemmik.postimees.ee
Copy
Oksa- ja lehehunnikutes võivad peituda väikesed loomad
Oksa- ja lehehunnikutes võivad peituda väikesed loomad Foto: Pixabay

Kuigi kulu põletamine on Eestis aastaringselt keelatud ja rahatrahviga karistatav, siis kevade saabudes tehakse seda siiski kahetsusväärselt palju. Eesti Metsloomaühing palub seetõttu silmad lahti hoida – oksa- ja lehehunnikutes võivad peituda väikesed loomad! 

«Eestlaste lemmikpüha, jaanipäev, ei ole enam mägede taga,» kirjutas Eesti Metsloomaühing sotsiaalmeediasse tehtud postituses. «Arvestades hetkeolukorda ei ole küll teada, kuidas sel suvel pidustused peetud saavad, kuid tõenäoliselt jaanituled paljudes kohtades süütamata ei jää.»

Praegu käivad hoogsad kevadtööd. Lõigatakse puudeoksi, koristatakse hoove ja aedu. Korrastustööde käigus tekib palju materjali, mis kogutakse hunnikusse just jaanitule tarbeks. 

Need hunnikud on aga pesitsusperioodil meie lindudele, närilistele ja ka siilidele heaks kohaks, kus oma järglased ilmale tuua. Elusolendid ei oska aimatagi, et lõkke tarbeks okstest ehitatud suur ja uhke kuhil ei ole neile koduks mõeldud – nemad näevad selles head ja rahulikku pelgupaika. 

«Tee meie väikestele sõpradele üks suur teene ning kogu oma jaanilõkkesse mõeldud materjal lõkkekohast natuke eemale,» palub Metsloomaühing. «Jaanipäeva eel saab materjali ilusti lõkkekohale ümber tõsta ja seega vältida nende väikeste elusolendite hukku, kes sinna pesa on teinud. Sellest võib kujuneda kogu pere vahva ühistegemine, mis on õpetlik nii täiskasvanutele kui ka lastele.»

Pea ka meeles seda, et kui avastad ümbertõstmise käigus kellegi pesa, siis pesarahu rikkuda ei tohi ja tegevus tuleb lõpetada. Lõkkekohale kogutud materjal tuleks katta kile või koormakattega ja teha kindlaks, et ükski elusolend kusagilt sisse pugeda ei saa. Linnud ja loomad on nutikad ja leiavad kiiresti endale uue ja loodetavasti ka ohutuma koha, kus järglasi ilmale tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles