Loomaarst vastab: miks tahavad kassid asju maha lükata?

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Postimehe noortele mõeldud erilehe Postimees Juunior lugejatel on võimalus spetsialistidelt küsida loomateemalisi küsimusi. Täna räägib loomaarst sellest, miks meeldib kassidele asju riiulitelt ja laudadelt alla lükata.

«Miks tahavad kassid asju alla lükata?»

Vastab PetCity Eedeni loomakliiniku loomaarst Kertu Kivirand: 

Üheks põhjuseks, miks kass laualt, riiulilt ja muult pinnalt esemeid alla tahab lükata, peetakse tähelepanu otsimist. Kiisu võib omaniku tähelepanu püüda, et anda märku tühjast kõhust, halvast enesetundest või mängusoovist. Kui inimene väga ülevoolavalt reageerib, võib asjade lõhkumisest kassile lõbus mäng saada. 

Kui kass näeb tühjal pinnal väiksemat eset, mida on mugav käpaga lüüa, võib ta selle põrandale lükata uudishimust, mängu eesmärgil või instinktide ajel, kuna ese võib talle saaki meenutada. Kass on uudishimulik loom ja riiulil uut asja silmates tahab seda lähemalt uurida. Kuna kassid on ka ettevaatlikud, sudivad nad eset käpaga, et näha, ega see ohtlik pole. 

Kui asjade allalükkamisest saab segav harjumus, tasub kassi käpaulatuses hoida võimalikult vähe ahvatlevaid esemeid, pakkuda talle palju muid mänguvõimalusi ja viimase võimalusena kleepida riiulid kahepoolse teibiga üle. Kleepuvad pinnad kiisule ei meeldi. Kui kass lükkab asju maha tähelepanu otsimiseks, ei tohi sellest välja teha ja koristada alles siis, kui kass on teises toas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles