VANIM LOOM JA PIKIM LEND ⟩ Neli põnevat rekordit Eesti loomariigist

lemmik.postimees.ee
Copy
Hiireviu talvist toidulauda uudistamas.
Hiireviu talvist toidulauda uudistamas. Foto: Elmo Riig

Kas tead, kui vana on Eesti vanim hiireviude pesa ning milline on vanim meie aladelt leitud loom? Eesti bioloog ja kirjamees Marek Vahula pani kokku neli meie looduse silmapaistvat rekordit.  

Haigrute jahirekord — 37 kilomeetrit.

1980. aastate keskel ja 1990. aastate alguses käisid Põhja-Eesti Kadrina valla Vandu hallhaigrukoloonia haigrud saagijahil kuni Eru laheni põhjarannikul. Linnulennult on sinna otseteed 37 kilomeetrit. Tavaliselt on haigrute lennuraadius pesitsuskolooniast kuni 20 kilomeetrit. Seega ületasid Vandu koloonia haigrud tavalise lennuraadiuse pea kahekordselt.

Haigrud
Haigrud Foto: Margus Ansu

Eru laht on haigrutele kalastamiseks väga sobiv ja samal ajal käisid sinna kalale ka Hara koloonia haigrud. Viimane on koloonia Eru lahest umbes kümme kilomeetrit lääne suunas. See näitab ise, et Eru laht on haigrutele vägagi meeldiv.

Vanim hiireviu pesa

12. jaanikuul 1982. aastal rõngastab Avo Mumm Neeruti Maastikukaitsealal Patermäel ühes viupesas kaks viupoega. Sama pesa leiab 25. märtsil 1984 aastal Marek Vahula. Tegu on vanima viude poolt asustatud hiireviu pesaga Eestis, mis sai 2019. aasta kevadel juba 37-aastaseks.

Pesa on jätkuvalt heas seisukorras ja viude poolt kasutusel tänapäevani, kuigi mitte igal aastal. On ka vaheaastaid, kus pesa vaid «hoitakse», aga viulapsi pesas ei ole. Pesa asub 16 meetri kõrgusel kasepuu otsas. Tuule tiibadesse on sealt 37 aasta jooksul saanud 41 noort hiireviud. Tavaliselt püsib üks viupesa puu otsas viis kuni kümme aastat.

Vanim loom — 134-aastane ebapärlikarp.

1991/1992 aasta talvel teostati Lahemaa rahvuspargi Pärlijõe keskjooksul kaks ulatuslikku maaparandust. Selle tulemuseks oli ülisuur ebapärlikarpide suremus 1992. aasta kevadpoolaastal. 

Ebapärlikarbid elavad sageli edukama sigimise tagamiseks lähestikku
Ebapärlikarbid elavad sageli edukama sigimise tagamiseks lähestikku Foto: I, Boldie / CC BY-SA / Wikimedia Commons

1992. aasta suvel korjas Marek Vahula kaks suure seljakotitäit surnud karpide kodasid, millest 19 jõudsid Harry Mutvei laborisse Stockholmi Loodusmuuseumis. Seal määrati maailmas tunnustatud meetodil nende vanused ja keskmiseks sai 74 aastat. Kolme karbi vanus jäi 120-130 aasta vahemikku ja 15. küünlakuul 1993 määrati ühe karbi vanuseks 134 aastat, mis on Eesti loomariigi vanuserekord.

Kauneim Metsisemäng

Maailma kauneim metsisemäng asub Lahemaa Rahvuspargis Juminda poolsaarel, niinimetatud Majakivi mängus. Metsis ei alusta seal sageli mitte puuladvas, vaid hoopis rändrahnul ja lõpetab lõpuks maas. Vahetevahel kasutab ta maapinnale tulekuks ka ronimisredelit.

Metsis
Metsis Foto: Tairo Lutter

1996 aasta lehekuu lõpus Kadrioru Saksa Gümnnaasiumi 5.b klassile Lahemaa ekskursiooni tehes, tõid lapsed kivi pealt Marek Vahulale näidata pihukeste peal korjatud metsiseväljaheiteid, mis saladuse ilmsiks tõi. Hiljem läks Vahula fakti kontrollima ja maailma ilusaim metsisemäng sedasi avastatud saigi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles