Ornitoloogiaühing kutsub aedadesse saabuvatest kevadekuulutajatest teatama

lemmik.postimees.ee
Copy
Linavästrik
Linavästrik Foto: Henn Soodla

Ornitoloogiaühing kutsub seitsmendat aastat huvilisi pidama veebipäevikut oma aias kohatud lindude, aga ka muude loomade ja taimede kohta.

Aialinnupäevikut saab pidada iga huviline, kel on aed linnas või maal. Lehel www.eoy.ee/aed saab luua isikliku päeviku ja sinna kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud. Lisada saab ka muid vaatlusi: aias nähtud kahepaiksed, roomajad ja imetajad, millal puhkesid õide looduslikud ja aiataimed ning millal ilmusid välja esimesed putukad. Päeviku täitmine kestab märtsi algusest kuni 4. oktoobrini.

Suvise aialinnupäeviku koordinaator Meelis Uustal tõdes, et tänavusel talvel läks hilissügis sujuvalt üle varakevadeks. «Jaanuaris hakkasid aedades õitsema lumikellukesed ja veebruaris lisandusid märtsikellukesed. Esimesed rändlinnud jaanuaris veel tagasi ei jõudnud, kuid alates veebruari keskpaigast hakkasid lähirändurid siiski naasma,» selgitas Uustal. «Enne lume tulekut jõudsid peamiselt Lääne- ja Lõuna-Eestisse ning saartele kohale esimesed kiivitajad, põldlõokesed, sookured ja mitmed teisedki varajased rändurid. Soe veebruar üllatas ka linavästriku, must-lepalinnu ja väike-lehelinnu vaatlustega.»

Tänu aialinnupäevikule saab ornitoloogiaühing uusi andmeid aialindude leviku, arvukuse ja pesitsusedukuse kohta, kuid kogub ka fenoloogilisi vaatlusi taimede ja putukate kohta. Tavapäratu talve järel võib ka kevad tuua ootamatuid vaatlusi, mistõttu on nii eelmistel aastatel päevikut pidanud kui ka uute vaatlejate tähelepanekud väga oodatud.

Suvine aialinnupäevik on Eesti suuruselt teine harrastusteaduse algatus, mis sai alguse 2014. aastal. Projektis osaleb tuhat loodushuvilist üle Eesti, kes sisestavad päevikutesse üle 27 000 vaatluse aastas. Algatust veab Eesti Ornitoloogiaühing, toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles