Koduõuele jalutanud luige suhu oli kinni jäänud kalapüügilant

lemmik.postimees.ee
Copy
Luik viidi Eesti Maaülikooli loomakliinikusse
Luik viidi Eesti Maaülikooli loomakliinikusse Foto: Aimar Rakko / Keskkonnaamet

Möödunud reedel anti Keskkonnainfo telefonile 1313 teada luigest, kellele oli õnnetul kombel kalapüügilant suhu kinni jäänud.

Lind oli ise teataja õuele tulnud ning inimest väga ei peljanud – ilmselt oli olukord tema jaoks juba niivõrd täbaraks muutunud. Kõne peale viis keskkonnaameti ametnik noore luigehakatise Eesti Maaülikooli loomakliinikusse, kus lant operatsiooni käigus suust eemaldati.

«Tunnustame helistajat, kes lanti ise luige suust eemaldama ei hakanud, vaid andis tõesti hädas olevast loomast teada. Loomaarsti asjakohane abi suurendab märkimisväärselt väljavaateid vigastustest paranemiseks,» kirjutas amet sotsiaalmeediapostituses. «Esineb aga juhtumeid, kus inimesed otsustavad loomade traumasid ise ravida. Selle tulemus on asjatud kannatused ja looma nigelad väljavaated täisväärtuslikule elule.»

Üks hiljutine ilmekas näide on jaanuaris Suure-Jaani paisjärvele talvituma toodud laululuik. Linnul oli varem esinenud tiivavigastus, mida kodustes tingimustes raviti. Keskkonnaamet viis luige Eesti Maaülikooli loomakliinikusse, kus tuvastati küünarliigese täielik nihestumine ning küünar- ja kodarluuga kokku kasvamine.

Metsloomade ravimisele spetsialiseerunud loomarsti Madis Leivitsa sõnul tekitas selline vigastus linnule püsivat valu ning õigeaegse ravi andmatajätmise tagajärjel tekkis püsiv lennuvõimetus. Vigastust saanuks õigeaegsel sekkumisel ravida, või perspektiivituse korral eutaneerida, et säästa lindu asjatutest piinadest. Vigastatud loomade ravi on mõttekas vaid siis, kui sellega suudetakse taastada tema eluvõime ning iseseisev toimetulek.

Keskkonnaamet tuletab meelde, et enne looma ellu sekkumist tuleb olla veendunud, et ta on tõesti vigastatud. Kui näed selgelt, et loom on hädas ja vajab spetsialisti abi (mis väga tihti pole nii), anna temast teada Keskkonnainfo tasuta telefonil 633 1313 või tasulisel lühinumbril 1313.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles