Eesti Loodusmuuseum avab aasta loomale pühendatud näituse

lemmik.postimees.ee
Copy
Nahkhiir
Nahkhiir Foto: Shutterstock

2020. aasta loom on nahkhiir, kelle küllaltki salapärasest elust me palju ei tea. Et tema elu, olu ja omapäradega lähemalt tuttavaks saada, avab Eesti Loodusmuuseum juba sel neljapäeval, 13. veebruaril, näituse «Hirmus armas nahkhiir». 

2020. aasta looma nahkhiirega kaasneb palju müstikat ja salapära – nad on kui ööviirastused, kes hääletult õhuvoolus tiiblevad ning taeva taustal vihvatavad. Nad hämmastavad ikka ja jälle isegi teadlasi, kes on neid aastakümneid uurinud. Kes nad on?

Evolutsioon ja füsioloogilised iseärasused, liigirikkus, toitumine, ränne, tähtsus, kaitsmine ja hoidmine, müüdid, rahvapärimus ja popkultuur – kõik need teemad mahuvad näitusesaali. Kuidas sellised olendid üldse tekkinud on? Miks nahkhiired pea alaspidi ripuvad? Kuidas nad seda teevad? Mida nahkhiired söövad? Miks on nahkhiired valinud «öise vahetuse» ning kuidas on nad selleks kohanenud? Miks ei tohi talvituvaid nahkhiiri segada? Miks peaks nahkhiiri kaitsma ja hoidma? Kõigile neile ja paljudele teistele põnevatele küsimustele leiab näituselt vastuse!

Näitusesaalist leiab hulga eksponaate, mille abil saab nahkhiirte elu ise paremini tundma õppida. Nii saab näiteks ise nahkhiireks kehastuda: rippuda ja putukaid otsida, võrrelda oma käe ehitust nahkhiire käsitiivaga, kuulata maailma läbi nahkhiire kõrva, pugeda koopaprakku ja saada teada, mis tunne on talvituval nahkhiirel. Näituse osaks on ka seiklus virtuaalreaalsuses, kus saab teha kaasa nahkhiire toitumisretke, alustades koopast ja liikudes läbi sügisese maastiku ning sättida seejärel ennast talveunne ja imetleda talvist ümbrust.

Kes soovib, saab kehastuda hoopis nahkhiireuurijaks: panna proovile oma täpsuse ja teravuse liikide eristamisel, otsida taskulambi abil koopast nahkhiiri, katsuda ja võrrelda, missugused on nahkhiired talveunes ja millised ärkvel olles, piiluda puuõõnsuses päeval tukkuvaid nahkhiiri ning vana maja seina vahel asuvat pesitsuskolooniat.

Näitusesaalist leiab ka ainukese avatud koopa Eestis, mida võib ilma piiranguteta külastada igaüks, kellel soovi nahkhiiri uurida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles