Galerii: Tallinna loomaaia eakas emalõvi käis tervisekontrollis

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Veebruaris 15-aastaseks saav india emalõvi Tori käis möödunud kolmapäeval tervisekontrollis. Eaka, kuid sellegipoolest ohtliku kiskja läbivaatus toimus mõistagi üldanesteesias.

Loomaarstid võtsid lõvilt vajalikud bioproovid, sh DNA-proovi, kuulasid südant, mõõtsid vererõhku-pikkust-kaalu, puhastasid kõrvad, vaatasid üle kihvad ja purihambad ning lõikasid küüniseidki.

Kui looduses elavad lõvid umbes 10–14-aastaseks, siis loomaaedades, kus neid ei ohusta nälg (sh ka kõrge vanuse tõttu karjast väljaheitmise puhul), konkurents, küttimine ja elupaikade hävimine, on aasia lõvide keskmiseks elueaks tubli 15–20 aastat.

Nii nagu inimestel, esineb kõrges eas loomadelgi rohkem terviseriske. Üle keskea kaslaste, ka kodukasside, sagedasemaks tervisemureks on probleemid seede-, eritus-, ringe- ja suguelundkonnaga. 

Lõvi Tori muud näitajad on normi piires, kuid vererõhk ning maksa ja kõhunäärme markerid olid tavapärasest kõrgemad. Tänu sellele teadmisele saavad loomaaednikud loodetavasti ennetada tervisemurede süvenemist ning pöörata rohkem tähelepanu sobilikule toitumiskavale ja ravile.

Loomaaed tänab kõiki lõvi tervisekontrolli läbi viinud töötajaid ja maaülikooli veterinaarkliinikut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles