Tragöödia kangelased: Austraalia vombatid jagavad urge tule eest põgenevate loomadega

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Vombatite kaevatud käikudest leiavad peavarju teisedki väikesed loomad
Vombatite kaevatud käikudest leiavad peavarju teisedki väikesed loomad Foto: Shutterstock

Keset Austraalias möllavate maastikupõlengutega võitlemist on päästjate ridadega ühinenud vombatid, kes pakuvad teistele loomadele peavarju ja päästavad nii elusid. 

Paljud loomad, kelle elupaigad on hävinud ning kes leekide eest põgenevad, otsivad varju vombatite hämarates urgudes. Maa-alused urukompleksid on sügavad ning pikkades jahedates tunnelites on asu leidnud näiteks vallabid ning sipelgasiilid. 

Loodusfilmide tegija Peter Hylands külastas tulest laastatud Cobargo metsloomade kaitseala ning sõnas, et vaatamata hävingule leitakse sealt järjepidevalt loomi, kes on leekidest täielikult puutumata. See aga tähendab, et nad on olnud peitunud maa alla. 

Ka vombatite päästmisega tegeleva organisatsiooni Wombat Rescue juht Yolandi Vermaak kinnitas, et on vombatiurgudesse pugemas näinud jäneseid, sisalikke ja üht pisikest vallabit, kellel samuti sisse mahtuda õnnestus. Tulekahjude algusest praeguseni pole Vermaakil abistada tulnud ühtegi põletada saanud vombatit, sest nende urud on tõeliselt efektiivseteks peidupaikadeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles