Erakordne võitleja ⟩ Nooruke kass rabeles välja surmava viiruse küüsist

lemmik.postimees.ee
Copy
Piretil õnnestus kassikatk seljatada
Piretil õnnestus kassikatk seljatada Foto: Cats help MTÜ

Pidevad plusskraadid ning sombused ja vihmased ilmad on ideaalsed viiruste levitajad. Kasside-koerte nakatajatest halvimaks on parvoviirus, mis nii mõnegi looma eluküünla julmalt kustutab.

MTÜ Cats Help liikme Liivi Kassihhini sõnul on viimasel ajal nii erinevates sotsiaalmeediagruppides kui ka meedias olnud juttu lemmikloomadele hukatuslikuks saavast katkust. Koertel ja kassidel põhjustavad katku erinevad viirused, aga viiruse kulg haigestunud looma organismis on väga kiire ja tihtipeale fataalne. Vaid üksikud täiskasvanud loomad pääsevad sellest eluga, noorloomad sageli hukkuvad.

Ka mitmetele loomade päästmisega tegelevatele MTÜdele on see lõputu sügis-talv olnud väga raske. Loomad tänaval on haigemad ja viirused levivad pidurdamatult ning kuigi vabatahtlikud ning veterinaarid annavad endast maksimumi, et tänavalt päästetud loomi aidata ja ravida, ei ole see alati piisav. Ka Cats Help – vabatahtlikest koosnev MTÜ, mis nagu nimigi ütleb, abistab ja päästab tänavale sattunud kasse – on parvoviirusega sel hooajal rinda pistma pidanud. Ühel korral haigus võidutses, teisel korral jäi aga lõpuks kaotajaks.

Nädala eest saabus Cats Helpi hoiukodusse kaks väikest kassipoega — Piia ja Piret. Nad olid päästetud ühest kolooniast, kust sai ära toodud 12 kassi. Juba paar päeva hiljem Piia haigestus ja suri vaid mõne tunniga krampides loomakliinikus. Just need kaks, kes said ära päästetud kõige viimasena, olid tänavalt kingiks kaasa saanud surmaviiruse.

Parvo hüüdis tulles

Koheselt oli selge, et varem või hiljem haigestub ka Piret. Kuigi loomaarstide arvamused selles osas lähevad lahku, siis MTÜde ja ka Loomade Kiirabi arstide kogemus näitab, et kui viirusega kokku puutunud kass vaktsineerida kiiresti kompleksvaktsiiniga, on võimalik kiisu elu päästa. «Kuna kaotada polnud midagi, sest parvoviirus on surmaotsus kassipoegadele, sai arste usaldatud ja veel elus olev kassipoeg vaktsineeritud,» kirjeldas Kassihhin.

Reede hommikul märgatigi, et midagi on valesti. Kassipoeg ei olnud söönud ja oli ebatavaliselt loid. Kraadiklaas näitas kõrget palavikku. Koheselt viidi kassike Loomade Kiirabi kliinikusse, kus tublid arstid ta elu eest mitu päeva ja ööd võitlesid. Pühapäeval tuli teade, et kiisu tunneb end paremini, tema elu ei ole enam ohus ning ta võib minna tagasi hoiukodusse järelravi saama.

Tänaval sündinud Piret inimesi veel ei armasta, kuid soojas ja mugavas süles olles kipub pahameel ununema.
Tänaval sündinud Piret inimesi veel ei armasta, kuid soojas ja mugavas süles olles kipub pahameel ununema. Foto: Cats help MTÜ

«Seda, millega hüljatud loomadega tegelevad vabatahtlikest koosnevad MTÜd iga päev peavad kokku puutuma, ei suuda tavainimene vist päris hästi endale ette kujutada,» nentis Liivi Kassihhin. «Nad elavad annetustest, inimeste heast tahtest neid aidata ja märgata. Vabatahtlike tööpäev ei ole kaheksatunnine, vaid ööpäevaringne ning mured tulevad tihti ka unenägudesse kaasa. Vabatahtlikud ei oma kinnisvara Dubais ja ei puhka Maldiividel nagu kurjad keeled ja müüdid räägivad.»

Loomi päästvate MTÜde vabatahtlikud ning tublid hoiukodud tegelevad tihtipeale abitute  ja haigete loomadega oma uneajast, maksavad omast taskust kinni nii mõnegi kliinikuarve, taksoarve ning ka lõviosa kütusekulu ja ei nurise, kui keset sügavat ööund heliseb telefon ning tuleb ärev kõne, kus teatatakse järjekordsest SOS-olukorrast või abiotsivast ning õues nutvast karvasest hädalisest.

Heameel kaalub vaeva üles

Kogu vaeva tasuks on rõõm sellest, et üks väike elu sai päästetud. Parvo on tihti tõepoolest surmaotsus, kuid kiire tegutsemise korral pole sellest lahti saamine võimatu. Kuigi ravi on kallis ja kassipoja kliinikuarve 600-eurone, on tema elu väärt igat senti. Piiasid ja Pireteid on igal aastal palju, aga abita jätta kedagi ei soovita. 

MTÜ-l, mis ei saa ei riigilt ega valdadelt toetust ning mis koosneb vaid palgatöö kõrvalt loomi päästvatest vabatahtlikest, on väga keeruline leida raha sellises suuruses arvete maksmiseks. Kuna MTÜ hingekirjas on hetkel 122 kassi ja 2 koera, äsja said koju 7 kutsikat, siis arveid koguneb iga päev ja ravi vajavaid loomi on palju. Õnneks leidub ka inimesi, kes selliseid ettevõtmisi toetavad. Neid võiks aga alati rohkem olla. 

Cats Help otsustas, et parim viis oma hoolealustele toetajaid leida on midagi ilusat vastu pakkuda ning seetõttu hakati sotsiaalmeedias korraldama oksjone. Kassihhini sõnul tekkis oksjonite korraldamiseks ühel hetkel vajadus, sest ühingule on kasside toetuseks saadetud üpriski palju asju. Ta tõdes, et huvi on olnud üllatavalt suur ning inimesed teevad loomade heaks väga usinalt pakkumisi. Müügiartiklite seas leidub nii kordumatuid ehteid, unikaalseid kunstiteoseid, kosmeetikat, keraamikat ja käsitööna valminud kondiitritooteid.

Kui soovid kasside abistamisse samuti panustada, saad oksjonitele pilgu peale heita SIIN. Väikese vapra Pireti ning veel paljude temasuguste hädaliste raviarvete tasumiseks võid teha ka toetuse MTÜ CATS HELP kontole:

EE742200221071322431
Selgitus: Pisike Piret

«Kõikidest pisikestest saavad kord suured ja pisikestest heategudest saab kokku üks suur heategu,» ütles Kassihhin. «Ja mis võiks olla veel parem kui teadmine, et kinkisid elu ühele õnnetule tänavaloomale?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles