Eerosest kilpkonn päästis vapralt sugu tehes liigi

lemmik.postimees.ee
Copy
Hiidkilpkonn Diego on isaks vähemalt 800 järglasele
Hiidkilpkonn Diego on isaks vähemalt 800 järglasele Foto: Shutterstock

Vaatamata sellele, et ta on enam kui sada aastat vana, pole kilpkonn Diego oma võlusid kaotanud. Emaste kaaslaste seas oli tal lausa niipalju lööki, et teda peetakse oma alamliigi päästjaks.

Galápagose saarestikus asuvalt Española saarelt pärit Diego oli üks 15 kilkpkonnast, kes viidi paaritusprogrammi raames Santa Cruzi saarel asuvasse kilpkonnakeskusse. Teiste isaste kilpkonnadega võrreldes oli Diego eriti paaritumisaltis ning spetsialistide hinnangul aitas ta peaaegu ainuisikuliselt oma alamliigi säilimisele kaasa.

Reedel teatas Galápagose rahvuspargi esindaja, et programm on oma eesmärgid täitnud ja lõpetatakse ning Diegol on aeg pensionile minna. 1965. aastal, mil programmiga alustati, elas Española saarel vaid 14 kilpkonna – 12 emast ja neli isast. Diego, kes oli vahepeal kolinud San Diego loomaaeda, toodi saarestikku tagasi 1976. aastal ning tema saabumisele järgnes beebibuum. 

Keskkonnabioloog James P. Gibbsi hinnangul peitub Diego populaarsuse taga tema iseloom – kilpkonn on aktiivne, agressiivne ja häälekas ning see tagas talle kaaslaste tähelepanu. Nüüd, pea 80 aastat pärast lahkumist sünnikodust, viiakse Diego taas sinna tagasi, Española saarele, kus ta ülejäänud elu rahus elada saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles