Küsimused ja vastused: kassi kuseteede põletik

Purina ONE
Copy
Foto: Unsplash

Kas teadsid, et see pika nimega haigus võib sinu karvase sõbra päevad väga valusaks muuta? Loe läbi oluline info kuseteede põletiku kohta ja ole valmis vajadusel kiirelt tegutsema. Küsimustele aitas vastused koostada Pro Plani tootejuht ja loomaarst Julija Abram.  

Mis on kasside kuseteede põletiku tunnused?

Peamised põletiku tunnused on järgmised:

- valu ja näugumine urineerimise ajal;

- pingutamine liivakastis;

- urineerimine väljapoole liivakasti;

- sage genitaalide puhastamine ja lakkumine;

- sage, kuid vähene urineerimine;

- veri uriinis;

- ärev käitumine, ringijooksmine, peidukohtade otsimine.

Mis on selle haiguse põhjused?

Sagedasteks põhjusteks on stress, kivid või kristallid kuseteedes, bakteriaalne põletik ja isegi kasvajad. Põiekivid võivad väljutamisel vigastada kusejuha sisekülgi ja selle blokeerida, mis põjustab valu ja ebamugavust.

Vaadates kõiki kuseteede põletikuga kasse, siis enamikul esineb idiopaatiline (teadmata põhjustel tekkinud steriilne) kusepõiepõletik ehk tsüstiit.

Milliseid kasse kuseteede põletik ohustab?

Haigus esineb peamiselt stressis ja ülekaalulistel kassidel.  

Kuseteede ummistus esineb sagedamini isaskassidel, kelle juhad on pikemad kui emaskassidel.

Kuidas kuseteede põletikku ravitakse?

Kui on põhjust arvata, et kassil on kuseteede põletik, tuleb ta kiiresti loomaarsti juurde viia. Tõenäoliselt on tal valud, tema stressitase tõuseb ja see süvendab probleemi.

Aegsasti avastatud haiguse saab kiiremini kontrolli alla. Esmalt kirjutatakse välja valuvaigistid, mis vähendavad ka põletikku, lisatakse põie limaskesta kaitsvad toidulisandid ja soovitatakse suurendada kassi veetarbimist.

Et kassi jooma innustada, paigutatakse rohkem veekausse aknalauale ja teistesse kõrgematesse kohtadesse. Võib kasutada erinevast materjalist ja kujuga kausse, sest sageli eelistavad kassid klaasi või portselani metallile või plastikule. Lisaks suurendatakse märgtoidu osakaalu kassi menüüs.

Samuti tuleb tegeleda kassi kusteede haiguse põhjuste ja stressi vähendamisega. Kui põhjuseks on kusekivid või kristallid, peab kass saama ravitoitu, mis kristalle lahustab. Samas, osadel juhtudel võib olla vajalik operatsioon.

Kui kaua kestab ravi?

See oleneb probleemi suurusest, selle põhjustest ning asukohast (neerud, kusepõis, kuseteed vm.). Esmane valu leevendamine ja põletikuravi kestab 7-10 päeva. Kui on tegemist kristallide ja kividega, mille lahustamine allub toidule, kestab ravi umbes 3-6 kuud.

Kassidel, keda kimbutab idiopaatiline kuseteede põletik, võib haigus korduda. Neile tuleb tagada rahulik stabiilne keskkond ja kvaliteetne, probleemi (stress, neerumured või kusekivid) ennetav toit ning suurem veetarbimine.

Kuidas vältida haiguse kordumist?

Küsi loomaarstilt täpsemaid soovitusi nii toidu kui elukeskkonna osas. Jälgi ise kassi käitumist, sest varakult märgatud põletik on kergemini ravitav.

Kas kass peab elu lõpuni sööma eritoitu?

Ei pea, kuigi vajadus sõltub konkreetsest kassist. Kui kassil on soodumus kusekivide tekkeks, saab haigust vältida neerude tervist toetava ja kusekivide teket ennetava toidu abil. Enamasti on kasside kuseteede probleemid tingitud mitmest faktorist, mille kõigiga tuleb tegeleda.

Millised omadused on kuseteede põletikku ennetaval eritoidul?

Paljud toidud, mis on mõeldud steriliseeritud või kastreeritud kassidele, omavad kuseteede probleeme ennetavaid omadusi.

Pärast steriliseerimist või kastreerimist muutub kasside hormonaalne tasakaal, toitainetevajadus ja aktiivsuse tase.

Ülesöömine ja vähene liikumine põhjustavad liigset kehakaalu, mis suurendab neerupuudulikkuse ning alumiste kuseteede haiguste ohtu.

Purina Pro Plan Sterilised on kastreertiud ja steriliseeritud kassi vajadustele kohandatud täisväärtuslik ja tasakaalustatud toit. Iga selle tootesarja retsept on hoolikalt koostatud, et see aitaks toetada kuseteede tervist ja hoida optimaalset kehakaalu. Toidud sisaldavad ka spetsiifilisi toitaineid, mis toetavad aju, neerude või seedeelundkonna tervist.

Saadaval on lõhega Optisenses ja Optirenal, kalkuniga Optirenal ja kanaga Optidigest toidud. Üle seitseme aasta vanustele steriliseeritud või kastreeritud kassidele on pakkuda kalkuniga Longevis toit.

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid kassitoite erineva vanuse ja elustiiliga kassidele. Tutvu Purina Pro Plan kassitoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Copy
Tagasi üles