Looduskatastroof: Austraalia põlengud on tapnud umbes 480 miljonit imetajat, lindu ja roomajat

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Kängurud suitsus
Kängurud suitsus Foto: Mark Baker/AP/Scanpix

Austraaliat laastavad võsa- ja maastikupõlengud ei taha kuidagi lõppeda ning ees ootav kuumalaine ähvardab olukorra muuta veelgi kaootilisemaks. Leekides hukkuvad ka loomad ning hinnanguliselt on tules lõpu leidnud pea pool miljardit elusolendit. 

Sydney ülikooli ökoloogide hinnangul on leekides hukkunud umbes 480 miljonit imetajat, lindu ja roomajat. Nende hulgas on ka pea 8000 koaalat, üks kolmandik Uus-Lõuna-Walesi osariigis paiknevast Austraalia suurimast koaalapopulatsioonist. Ohus on ka kängurud, farmiloomad ja isegi loomaaedade asukad.

Keskkonnaminister Sussan Ley sõnas telekanalile ABC, et täpsemad numbrid saab avaldada alles siis, kui leegid on kontrolli all ja spetsialistidel on võimalus olukorraga lähemalt tutvuda. Sadade põlengute kustutamine valmistab tuletõrjujatele suuri raskusi ning praeguseks on hävinud enam kui viis miljonit hektarit maad, millest neli Uus-Lõuna-Walesis.

Ainuüksi jõululaupäeval ravisid Port Macquarie koaalahaigla töötajad 72 põletushaavadega koaalat. Kokku on pandud ööpäevaringse valmisolekuga päästemeeskond, et leekide keskel nähtud koaalad kinni püüda ja haiglasse toimetada. Läbi ühisrahastusplatvormi GoFundMe on koaalahaiglale annetatud umbes 2 miljonit Austraalia dollarit ehk 1,2 miljonit eurot. See teeb sellest suurima annetusaktsiooni Austraalia ajaloos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles