Varjupaikade MTÜ üleskutse: aitame varjupaigakoerad uueks aastaks uude koju

lemmik.postimees.ee
Copy
Kalo ootab kodu Tallinna varjupaigas
Kalo ootab kodu Tallinna varjupaigas Foto: Remo Tõnismäe

Varjupaikade MTÜ kutsub kõiki inimesi, kel võimalik, aitama pühadeajaks varjupaikadesse jäänud koeri, pakkudes neile kas püsivat või ajutist kodu.

Varjupaikade MTÜ üldjuhi Triinu Priksi sõnul on MTÜ seitse varjupaika üle Eesti sel aastal vastu võtnud rohkem kui 760 koera. Üle 450 koera on jõudnud pärast omaniku tuvastamist koju tagasi ning 286 on saanud omale uue kodu.

Praegu viibib seitsmes varjupaigas kokku 45 koera, kellest paljud on uutele omanikele juba broneeritud. Uue kodu leidmist ootab veel 25 omanikuta koera, mida on mitu korda vähem kui varasematel aastatel: näiteks 2012. aasta lõpus viibis varjupaikades kodu oodates 133 ja eelmisel aastal 86 koera.

Priksi sõnul on varjupaigakoerte arvu aidanud vähendada nii töötajate ja vabatahtlike hea töö kui ka novembris esmakordselt toimunud kampaania, mille käigus julgustati inimesi võtma eakamaid, üle viieaastaseid koeri. Teiste seas jõudis sel moel koju koer, kes oli pidanud varjupaigas veetma lausa kolm aastat.

«Lõppev aasta on olnud varjupaikadele edukas, kuid ka 25 päriskoduta koera on liiga palju. Meie eesmärk on, et oma kodu oleks igal loomal,» ütles Priks. «Seetõttu kutsume kõiki inimesi, kel võimalik, varjupaikadesse jäänud koeri abistama ning aitama nad uueks aastaks uude koju.»

Kõik varjupaigast uude koju saadetavad koerad on vaktsineeritud, kiibistatud, kantud lemmikloomaregistrisse ning kui vanus võimaldab, siis ka steriliseeritud või kastreeritud. «Samas soovime alati enne loovutamist veenduda, et lemmiklooma võtmine on läbimõeldud otsus. Meie eesmärk on, et loomad saaksid endale hooliva kodu kogu eluks,» kinnitas Priks.

Püsiva kodu kõrval on võimalik koertele pakkuda ka ajutist kodu, et aidata nende eest hoolitseda ja nad päriskoju minekuks ette valmistada. «Hoiuperedele pakume igakülgset abi, sealhulgas veterinaartoimingute, lemmikloomatarvete ja vajadusel ka loomatoiduga,» lisas ta.

Varjupaikades kodu ootavate loomade kohta saab infot SIIT. Lähemat tutvust saab loomadega teha varjupaikades kohapeal.

Varjupaikade MTÜ on Eesti suurim kodutute loomadega tegelev organisatsioon, kuhu kuuluvad varjupaigad Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Viljandis, Rakveres, Võrus ja Valgas. Oma tegutsemisaja jooksul on MTÜ kaudu uue kodu leidnud ligi 13 000 looma, neist rohkem kui 1500 sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles