Eesti jahimehed kutsuvad üles pühadel liigse müra tekitamisest loobuma

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Ilutulestiku valgussähvatused ja paugutamine on loomadele suur stressiallikas
Ilutulestiku valgussähvatused ja paugutamine on loomadele suur stressiallikas Foto: Shutterstock

Aastavahetusel ja viimastel aastatel ka millegipärast jõulude ajal käib kaasas ilutulestik ja muu paugutamine, mis häirib nii mets-, kodu- kui ka lemmikloomi. Eesti Jahimeeste Selts ja MTÜ Nähtamatud Loomad kutsuvad üles vältima liigset müratekitamist ja keskkonnareostamist.

«Austame pühadel vanu traditsioone, aga teeme seda mõistlikult,» selgitas Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuht Tõnis Korts. «Vaatamata sellele, et jõulud on rahuaeg, on viimastel aastatel paugutama hakatud ka jõuludel. Ilutulestik ja muud müratekitajad tekitavad nii kodu- kui ka metsloomadele palju stressi. Et loomi vähem häirida, kutsume kaaskodanikke üles vältima liigset müra.»

«Meile rõõmurohke ilutulestik teeb paraku teravama kuulmisega loomade kõrvadele tohutult haiget. Loodame, et aina enam omavalitsusi otsustab tulevikus rakettide asemel näiteks valgusmängu kasuks. Pidutseme sel aastal müravabalt, ärme jätame lemmikut ilutulestiku ajal üksi ja toome õuekoerad võimalusel tuppa,» sõnas loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad esindaja Liis Hainla.

Ilutulestiku valgussähvatused ja paugutamine on loomadele suur stressiallikas ja võib nad ettearvamatult käituma panna. Ilutulestikku tuleks süüdata inimestest ja loomadest ohutus kauguses, et vältida võimalikke vigastusi. Ilutulestikust alles jäänud tükid tuleb pärast kokku korjata, et loomad neid kogemata ei sööks või nendega endale muul moel viga ei teeks.

Jahimehed paluvad inimestelt mõistvat ja hoolivat suhtumist loomadesse ning ettevaatlikkust liikluses, kuna häiritud loomad võivad ootamatult ilmuda ka sõiduteele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles