Pane tähele: lemmikule ohtlikud pühadetoidud

, Pro Plani tootejuht, loomaarst
Copy
Foto: Unsplash

Jõulud ja aastavahetus on loomkliinikutes kiire aeg. Just sel perioodil on lemmikutel rohkem seedehäireid ja mürgistusi, mille põhjusteks on neile ohtlikud pühadetoidud. Tuletame koos meelde, mis on need armastatud ja maitsvad toidud, mida lemmikuga jagada ei tohi.

Kõige muu toreda ja rõõmustava kõrval on aasta viimased pühad alati olnud hea toidu ja pikkade einete pühad. Toitu on igas mõttes rohkem ja hakkaja kass või nutikas koer võib selle üllatavalt kergesti kätte saada. Isegi siis, kui keegi lemmikule inimtoitu ei anna, võivad saatuslikuks osutuda laua alla kukkunud toidutükid, järelvalveta nõudepesumasin või ukse kõrvale jäetud prügikott.

Mida teha, kui lemmik on midagi ohtlikku ära söönud ja tunneb end väga halvasti? Helista kohe loomaarstile, kuula ära tema nõuanded ja ole valmis vajadusel koos kassi või koeraga valvekliinikusse sõitma.

Isuäratav ja ohtlik šokolaad

Tegelikult pole lemmikule ohtlik ainult šokolaad, vaid kõik šokolaadi sisaldavad toidud. Koerad ja kassid on eriti tundlikud šokolaadis peituva kofeiini ja teobromiini suhtes. Isegi väike ruuduke tumedat šokolaadi võib osutuda väiksemale koerale saatuslikuks.

Mürgistus väljendub oksendamise, kõhulahtisuse, südamehäirete, lihasvärinate ja krampidega. Mida tumedam ja kakaorikkam on šokolaad, seda ohtlikum on see lemmikule. Loomaarstile on oluline teada ka ärasöödud kogust

Lisaks tasub jälgida, et lemmik ei saaks teisi kofeiini sisaldavaid maiustusi või jooke (kohv, must ja roheline tee, energiajoogid ja -geelid), sest need võivad mõjuda sama halvasti kui šokolaad.

Ettevaatust: viinamarjad, rosinad ja pähklid

Kahjuks ei tohi neid jõuluõhtu armastatud suupisteid karvase sõbraga jagada. Rosinad ja viinamarjad võivad ka väikestes kogustes tekitada pidevat oksendamist, uimasust, apaatsust, depressiivsust, hiljem neeru- ja maksakahjustusi. Kui lemmik on neid söönud rohkem, tuleb minna kliinikusse.

Eriti ohtlikud on makadaamiapähklid, milles sisalduv toksiin mõjutab lemmiku närvisüsteemi ja lihaseid. Ainuüksi kuus pähklit teevad koera olemise halvaks. Mürgistuse tunnusteks on nõrkus, paistes liigesed, palavik ja lõõtsutamine.

Kas avokaado oksendab?

Mõistagi ei oksenda avokaado ise, vaid seda teeb koer, kes on selle maitsva vilja aplalt ära söönud. Oksendamist ja kõhulahtisust põhjustab avokaado lehtedes, viljas ja seemnes sisalduv mürgine ühend persiin. Ja kui koer peaks ka avokaado seemne alla neelama, võib tema soolestikus tekkida ummistus.

Head varjujad: sibul ja küüslauk

See, et varjatud vaenlane on eriti ohtlik, kehtib just sibula ja küüslaugu kohta. Tervete mugulatena kassid-koerad neid ei söö, küll aga võivad need jõuda lemmikuteni "maskeeritult", inimtoidu koostises.

Sibul ja küüslauk võivad põhjustada lemmikutel seedehäireid. Kui neid on söödud suuremas koguses, siis põhjustavad need vere punaliblede lagunemist (kannavad hapniku kehas ringi) ja aneemiat. Mürgistus väljendub nõrkuse ja hingamisraskustega, kuid pane tähele, probleemid ilmnevad mõnepäevase viitega.

Sibula ja küüslaugu puhul tasub meeles pidada ka seda, et neid leidub paljudes valmistoitudes, pihvides ja teistes lihatoodetes, aga ka marineeritud lihas ning krõpsudes. Kuna neid kasutatakse kuivatatud ja garnuleeritud kujul, on nende mõju tavalisest tugevam.

Mis on ühist kontidel ja tsemendil?

Taldriku või praevaagna servale jäänud kondid ei sobi koera maiuspalaks ükskõik kui pika pilguga koer neid ei vaata. Kuumtöödeldud kondid murduvad teravateks kildudeks, mis tekitavad soolestikus haavu. Lisaks ei seedu praekondid normaalselt ja võivad moodustada tsemenditaolise massi, mis viib soolestiku ummistuseni.

Kassi ja koera seedimisele mõjuvad halvasti ka rasvased lihalõigud, pekitükid ning soolased toidud. Liigne rasv võib tekitada kõhunäärmepõletikku ehk pankreatiiti, lisaks annab see väga palju kaloreid, mida looma organism ei vaja. Soolased toidud (juust, krõpsud, poolfabrikaadid) sunnivad lemmikut rohkem vett jooma ja ka rohkem urineerima. Tagajärjeks on Na-iooni mürgitus, mille sümptomiteks on oksendamine, kõhulahtisus, depressioon, kõrge palavik, külmavärinad ja krambid.

Ksülitool: suhkruvaba ei olegi alati hea

Paljudes kommides, nätsudes, küpsetistes ja pähklivõis kasutatakse suhkru asemel ksülitooli. Kuigi me oleme harjunud pidama seda ainet heaks, siis meie karvase sõbra jaoks võib ksülitool olla eluohtlik.

Näiteks viis kilo kaaluvale koerale võib surmavalt mõjuda ainult 1 suhkruvaba nätsupadjake.

Ksülitool tekitab koerale-kassile järsu veresuhkru languse (hüpoglükeemia), mis võib põhjustada tõsise maksakahjustuse ja verehüübivuse häireid. Hüpoglükeemia tunnusteks on oksendamine, letargia, kordinatsioonihäired ja isegi krambid.

Ja lõpuks ka meenutus alkoholi osas. Õlu, vein ja kõik teised alkohoolsed joogid tekitavad koertel ja kassidel intoksikatsiooni, halba enesetunnet, kõhulahtisust, närvisüsteemi häireid ning joovet. Inimese organism suudab alkoholi töödelda ja ainevahetusjääkidega kuidagi toime tulla, kuid kassi või koera jaoks on see väga raske.

Loodame, et jõulud ja aastavahetus mööduvad rõõmsalt, rahulikult ja ilma ootamatute kriisideta. Olge tähelepanelikud ja hoidke inimeste toiduained lemmikutest eemal.

Artikli ilmumist toetab Purina Pro Plan.

Pro Plan pakub kvaliteetseid lemmikloomatoite erineva vanuse ja elustiiliga kassidele ning koertele. Tutvu Pro Plan toitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Copy
Tagasi üles