Tähtis teada: kuidas ohustavad koeri kuuseokkad?

lemmik.postimees.ee
Copy
Kuuseokaste söömine võib lõppeda õnnetult
Kuuseokaste söömine võib lõppeda õnnetult Foto: Shutterstock

Jõulud on rõõmu ja rahu aeg, kuid lemmikloomade jaoks peidab pühadeperiood endast mitmeid ohte. Koeraomanikel on oluline silmas pidada, et lemmik ei läheks jõulukuuse kallale — tagajärjed võivad olla kurvad! 

Seedeelundite vigastamine

Kuuseokste närimine võib mõnele koerale palju huvi pakkuda, kuid seedesüsteemi sattunud okkad põhjustavad seal paksu pahandust, sest loom neid seedida ei suuda. Vähe sellest, et kuuseokkad võivad põhjustada soolesulguse — need ärritavad ja vigastavad ka seedeelundeid. Seetõttu hoia koer kuusest eemal ning korista kõik maha kukkunud okkad ka põrandalt. Tasub silmas pidada, et ohtlikud ei ole ainult päriskuuse-, vaid ka kunstkuuskede okkad. 

Kurgu blokeerimine

Sarnaselt eelpool mainitud soolesulgusele võivad kuuseokkad ka kõri ummistada. Koer ei suuda enam neelata ning tekkida võivad ka hingamisraskused. Sellist jõulupüha ei tahaks ükski koeraomanik, sest kõriprobleemide puhul ei jää üle muud, kui loomade kiirabisse kihutada. 

Oksendamine

Mida rohkem kuuseokkaid koer sisse ahmib, seda suurem on võimalus, et ta need välja oksendab. Ka see näitab, et käes on viimane aeg arsti juurde minna. Oksendamist võib esile kutsuda ka kuusevee joomine — kui puu hooldamisel on kasutatud kemikaale, imbuvad need vette ja ei mõju su lemmikule mingil moel hästi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles