Kuhu pöörduda pühadeajal esmaabi vajava lemmikloomaga?

Copy
Foto: Shutterstock

Pühadeajal on neljajalgsetele lemmikutele varuks mitmeid ohte. Ole kursis, kuidas neid vältida ja kus asub lähim lahtiolev loomakliinik.

Parim abi hädaolukordade vastu on ennetus. Suurim oht lemmiku tervisele kipub olema toidulaud. Jõulultoit on enamasti tavapärasest rammusam ning rasvane toit võib põhjutada neljajalgsel kõhulahtisust või oksendamist. Eriti mürgised toidud on loomade jaoks šokolaad, sibul, viinamarjad, pähklid ja avokaado. Ka laualt ülejäänud kondid on koerale ohuks, kuna töödeldud kont puruneb hõlpsamini teravateks kildudeks. Teravad killud võivad soole lõhki tõmmata või tekitada sooleummistust. Sellisel puhul on vaja kirurgilist sekkumist. Suureks ohuks on ka toidud, mis võivad kõhus edasi paisuda. Selliste toitude puhul võivad suuremad kogused lõppeda suisa maokeeruga, mis on eluohtlik seisund.

See aga ei tähenda, et su lemmik ei saaks sinuga pühi nautida. Varu enne jõule loomapoest spetsiaalselt lemmikule mõeldud maiuseid, mis on loomale ohutud.

Ohtlik on ka pühade traditsioonidega seonduv – kaunistused ja ilutulestik. Jõulupuu oma ehetega võib lemmikutele olla ahvatlev tõmbenumber. Veendu, et loom ei saa kätte ühtegi ehet ega kuivanud okkaid. Viimased võivad teha haiget nii käppadele kui soolestikule. Kui su lemmik pelgab paugutamist ja ilutulestikku, veeda see aeg koos temaga ning rahusta teda. Väldi sel ajal jalutuskäike ning ära jäta lemmikut üksi aeda.

Kuidas hädaolukorras käituda?

Ära asu ise soolaga loomal maopuhastust tegema. Soolaga oksendamise esilekutsumine võib tekitada uut kahju soolamürgistuse näol. Võta koheselt ühendust loomaarstiga. Kõhulahtisuse korral anna loomale FortiFlora probiootikumi või küsi loomaarstilt alternatiivset ravimit. PetCity Rannamõisa kliinik on avatud ka pühadel ning nendega saab ühendust numbril 15222. PetCity lemmikute kiirabi aitab sind ja sinu lemmiklooma siis, kui kõik teised on kinni - öösel ja riigipühadel. Asume Tallinnas, Rannamõisa tee 8.

Copy
Tagasi üles