Loomaarst vastab: kuidas ajada lemmikloom oksendama?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Õnnetus ei hüüa tulles ning lemmikloom võib alla neelata ohtlikke aineid ja asju.
Õnnetus ei hüüa tulles ning lemmikloom võib alla neelata ohtlikke aineid ja asju. Foto: Shutterstock

Loomapidamine toob palju rõõmu, ent kohati ka palju muresid. PetCity loomaarstid annavad Lemmikus nõu, mida ette võtta, kui miski neljajalgset vaevab.

«Kuidas ajada kodus looma oksendama, kui loom neelab alla midagi mürgist või mingi eseme, näiteks juuksekummi või nööbi? Kas jutt vesinikust 1ml/kg vastab tõele?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku loomaarst Gerlin Järvela: 

Kui satute peale, et loom on just mõnda eset neelamas, siis esiteks tuleks kindlasti püüda  see veel kätte saada. Kui see ei õnnestu, siis tuleb mõelda, mida loom neelas ja mis oleks kõige mõistlikum tegevuskäik.

Alustame kõige ohtlikumast olukorrast. Kui tegemist on mürgise ainega, siis tuleb võimalikult kiiresti pöörduda loomakliinikusse. Mürgi puhul looma oksendama ajamine võib kaasa tuua veel rohkem probleeme ja ajada asja hullemaks.

Kui tegemist on millegagi, mis on koerale küll ohtlik aga mitte surmavalt mürgine, siis võib oksendama ajamisest kasu olla — näiteks kui koer sööb heledat šokolaadi. Kui tegemist on piimašokolaadiga, mis ei ole niivõrd mürgine (vastupidiselt tumedamale šokolaadile, mis on äärmiselt mürgine ja vajab kohest ravi), siis võib proovida looma oksendama ajada.

Vesinikuga variant on olnud kasutusel, kuid väga kergekäeliselt koduseks kasutamiseks mina seda ei soovitaks. Pigem võib ühekordselt proovida sellist meetodit, kus kasutatakse soola. Võtta tuleb väike peotäis soola ja see veega niisutades pallikeseks muuta ning see koerale sügavale keelepärale lükata. Heal juhul võib see oksendamise esile kutsuda. Kui esimese korraga ei õnnestu, siis teist korda enam mitte proovida.

Mina soovitan isegi vähemohtliku toidu neelamisel helistada loomakliinikusse ja kirjeldada konkreetset olukorda. Kuna iga olukord on erinev ja sõltub palju sellest, mis loomaga on tegu, kui suur on loom, kui vana, mida ta sõi, kui palju ja millal, siis konkreetne nõu võib iga kord olla veidi erinev. Kui veterinaar soovitab veel midagi, mida saate kodus teha, siis võib nii toimida. Mõnel juhul on ese selline, et tuleb ka loomulikku teed pidi loomast välja aga see võtab aega ja südamerahuks oleks siiski mõistlik käia ära kontrollis.

Olenemata sellest, millega on tegu, ongi kõige mõistlikum kohe helistada loomakliinikusse, sest sealt saate kõige paremad juhised, mida kohe teha tuleks. Siit ka soovitus — igal loomaomaniku peaks telefoni olema salvestatud loomakliiniku number, et kriitilisel hetkel ei tuleks seda hakata kuskilt otsima. PetCity Loomakliinikul on olemas ka lühinumber, mida on kerge pähe õppida, et kõige kiiremini ühendust ja abi saada – 15222!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles