Kuidas Mõmmi oma triibulise talje tagasi sai?

Purina ONE
Copy
Foto: Laura Feldt

See pole päris tavaline kaalulangetamise lugu, sest selle loo peategelaseks on tore triibuline kodukass Mõmmi. Sellest, mis üle aasta kestnud dieedi jooksul juhtus, räägib lähemalt kassi omanik Laura Feldt, kes on PetCity loomakliiniku haldus- ja ostuspetsialist.

Kui uus perenaine Mõmmit esimest korda nägi, siis ei märganud ta mitte seda, et kassil on üks kõrv vahvalt viltu, vaid seda, et Mõmmi on üks üsna paks kass.

"Siis ta kaalus kaheksa kilo. Praegu on ta staabiilselt kuue kilo juures püsinud. Alla selle pole ma kaalu tal saanud," ütleb Laura rahulolevalt.

Laura ja Mõmmi esimesest kohtumisest on nüüdseks möödunud kaks ja pool aastat. Mõmmi veedab oma päevad toas, armastab inimeste lähedust ja peab lugu pikkadest uinakutest.

"Mul on teine kass ka, Oskar. Tema ma võtsingi Mõmmile seltsiks. Et tal ei oleks üksinda igav, kuna ma olen palju kodust eemal," räägib Laura oma kassidest, kes teda igal õhtul esikus koos ootavad.

Aga milline on Mõmmi suhe toiduga? "Ta on algusest peale olnud selline, et kõik toidu, mis sa talle ette paned, selle kugistab kohe endale sisse," räägib Laura ja lisab, et kass sai võetud Pesaleidjast, kuhu ta jõudis Lõuna-Eestist ja otse tänavalt.

Laura usub, et kassil on sellest ajast jäänud sisse sund, et kui ta midagi söödavat leiab, siis tuleb see kohe ära süüa. Sest tema järgmine eine on kusagil kaugel ebamäärases tulevikus.  

"Nüüd on natukene paremaks läinud, ta ei kugista toitu kohe alla. Aga seda ka teha ei saa, et panen talle toidu ette ja siis ta sööb seda, millal tahab. Siis ta sööks kogu päevase portsu 15 minuti jooksul ära."

Mõmmi ja Oskar saavad süüa kaks korda päevas. Väiksemale tuleb samadel aegadel süüa anda. Kui tema toit jääks kaussi, sööks  suurem kass selle ära.

Laura usub, et söömisrütmi tasub iga kassi puhul jälgida. Kui kass hakkab mingil põhjusel ärevalt sööma ja toitu kugistama, siis ajab miski teda üle piiri. Ta ei katkesta söömist nagu varem, kui kõht on täis. Ja ei tule veidi hiljem toidukausi juurde tagasi. Kui omanik ärevust märkab, tuleb hakata jälgima nii toidukoguseid kui kassi kehakaalu.

Mõmmi kaalus uude koju jõudes kaheksa kilo. Laurale oli kohe selge, et tema uuel sõbral on tõsine probleem, mille lahendamisega kass ise enam hakkama ei saa. Millest ta alustas? 

"Esialgu ma paningi talle toidu ette, et näha kui palju ta ise sööb.

Alguses ma andsin talle loomapoest ostetud klassikalisi kassikrõbinaid ja vähendasin tasapisi kogust. Üsna pea selgus, et selline taktika ei toimi nii hästi kui spetsiaalsed kaalulangetustoidud."

Toidu kogust tuleks vähendada tasapisi, ettevaatlikult ja hoolega kassi käitumist jälgides. "Mida näljasem on kass, seda rohkem ta seda välja näitab. Ta  häälitseb või mõtleb kindlasti midagi muud välja, et tähelepanu võita."  

Mõmmi otseselt toitu ei nuru, vaid kasutab perenaise mõjutamiseks Pika Pilgu tehnikat. Näiteks istub ta õhtuti elutoa põrandal ja vaatab kaugelt, mida Laura teeb. Ta ei häälitse, ei nõua, lihtsalt vaatab. Kohe kui inimene püsti tõuseb, tõttab Mõmmi temast mööda ja püüab omaniku toidukausi juurde suunata.

Foto: Laura Feldt

Poolteist aastat on dieedi puhul päris pikk aeg. Kuidas kassi edusammudel silma peal hoiti? Laura tegi asja enda jaoks lihtsaks ja kaalus kassi siis, kui oli võimalik ta kliinikusse kaasa võtta.  Selgus, et mingit kaalumisgraafikut polegi vaja, sest Mõmmi kaal langes tasapisi ja pidevalt. Üldiselt võiks kassi kaaluda kassi üks kord kuus, arvab Laura. Lühema aja jooksul ei ole muutused märgatavad.

Ka Mõmmi ise aitas dieedi jätkumisele igati kaasa. Kui paljud kassid protestivad toidu vahetamise vastu ja ajavad sellega omanikul juuksed püsti, siis Mõmmi on toidukausi juures rahu ise.

"Ta sööb kõiki krõbinaid, mis ma talle andnud olen," ütleb Laura, ja on tunda, et Mõmmi leplikkus ja kohanemisvõime meeldivad talle väga. "Ma ei mäleta, et ta oleks midagi korraldanud kas siis, kui tema toidukogused muutusid väiksemaks. Ta lihtsalt sõi ära selle, mida võtta oli."

Kui konkreetsetest toitudest rääkida, siis Mõmmi dieedi menüü on on sama pikk nagu heas restoranis. Pooleteise aasta jooksul on Laura andnud Mõmmile viit erinevat kaalulangetustoitu, mis on saadaval ainult lemmikloomakliinikus.

Kui sageli toitu vahetati? "See olenes toidust. Mõnda toitu ma andsingi ainult ühe paki, sest ma nägin, et mingit muutust kehakaalus ei toimunud," selgitab Laura. Kuna seedimine oli Mõmmil alati korras, isu hea ja karv läikis, siis oli kõige olulisem kriteerium see, kas kaal langeb või mitte.

Kõige paremini sai Mõmmi kehakaaluga hakkama üks Pro Plani veterinaarsarja toit. "See sobis talle hästi. Kaal püsis sama ilus kui enne ja seedimine oli korras," teeb Laura kiire kokkuvõtte.

Antud toidu täisnimetus on pikk: Pro Plan Veterinary Diet Feline Obesity Management. See on niiöelda veterinaartoit, mida saab osta lemmikloomakliinikust.

Laura soovitab veterinaartoite kaaluda. "Kui teie kassil on reaalne probleem, siis saab kliinikust alati toidu osas nõu küsida. Seal müüdavad toidud on efektiivsemad ja samas ka paremini söödavad. Näiteks Pro Plani veterinaartoidud on tuntud selle poolest, et ka muidu pirtsakad kassid söövad neid päris hästi."

Nii nagu inimestel võib ka kasside kehakaal pärast dieeti kõikuda. Kuidas kiirelt ilma kaalumata kassi vormi hinnata? Laura soovitab seda teah siis, kui kass tuleb end vastu jalgu nühkima ja on hea tema kehakuju ülevalt vaadates hinnata.

Normaalses kaalus kassil peab olema veidi kitsam taljeosa. See asub puusadest eespool ja on hästi nähtav. Kui taljet ei ole ja küljejoon on sirge või kaardub väljapoole, siis on kass ülekaaluline. 

Mõmmi sai oma ilusa triibulise talje tagasi. Selleks kulus poolteist aastat, kui tema kaal langes kaheksalt kuue kilon peale. Laura sooviks, et iga inimene, kes mõtleb lemmiku dieedile, arvestaks väga pika perioodiga.

"Mõned arvavad, et kui inimene võib pool kilo kuus alla võtta, siis võiks seda ka kassilt oodata. Kuid 8-kilose kassi puhul on pool kilo suur osa tema kehakaalust, ja nii kiire langus oleks ohtlik, Kassidel  käib ikka tasa ja targu see kaalulangutus," ütleb Laura.

Pro Plan Veterinary Diet Feline Obesity Management ja teised Pro Plan veterinaartoidud kassidele ning koertele on müügil PetCity lemmikloomakliinikus.

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid koeratoite erineva vanuse ja elustiiliga koertele. Tutvu Purina Pro Plan koeratoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Copy
Tagasi üles