Miks ei sobi pisiloomad lapsele esimeseks lemmikuks?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Pisiloomade pidamine ei ole nii lihtne ja odav, kui ekslikult arvatakse.
Pisiloomade pidamine ei ole nii lihtne ja odav, kui ekslikult arvatakse. Foto: Marko Beric/PantherMedia / Marko Beric / Scanpix

Jõulude eel kutsub Eesti Loomakaitse Selts (ELS) üles enne närilise, küüliku või eksootilise looma võttu kaaluma, kas suudetakse loomale pakkuda seda, mida ta vajab. Levib vale arusaam justkui on selliste loomade pidamine kergem ja odavam kui koera või kassi. Seetõttu kiputakse neid loomi võtma ka väikestele lastele lemmikuteks.  

2018. aastal tuli ELSi hoole alla 37 pisilooma ja Varjupaikade MTÜ käest käis läbi ligi 50 närilist, eksootilist looma ja lindu. Käimas oleval aastal on seltsile loovutatud juba kokku 35 närilist, küülikut ja nende hulgas ka 2 papagoid.

«Pisi- ja eksootiliste loomade perre võtmist kiputakse tihti otsustama emotsiooni ajendil ega kujutata ette, et ka need loomad vajavad palju hoolt ja tähelepanu,» sõnas Eesti Loomakaitse Seltsi otsese abistamise juht Margit Midro. «Tihti eelistatakse lapsele võtta koera või kassi asemel just lemmikloom, keda saab hoida puuris või akvaariumis, kuna arvatakse, et need loomad vajavad vähem tähelepanu ning neid on lihtsam ja odavam pidada. Tekkivate kohustuste valesti hindamisele järgneb tihtilugu loomadest loobumine või lausa hülgamine.» 

Loomade loovutamisel seltsile tuuakse sageli põhjuseks asjaolu, et ei suudeta pakkuda loomale või linnule loomuomaseid tingimusi või loomade paljunemine on väljunud kontrolli alt. Lisaks närilistele ja küülikutele on ELSi käest aastate jooksul läbi käinud mitmed kilpkonnad ja papagoid, kes on leitud tänavalt või kellest omanikud loobusid, lisaks minisiga ja pesukaru, kelle hooldamisega omanikud hakkama ei saanud. Loomad olid halvasti toidetud ja haiged. 

Eesti Loomakaitse Selts juhib tähelepanu, et pisi- ja eksootilised loomad ei sobi esimeseks lemmikuks lapsele, nende pidamine ei ole lihtne ja odav. Samuti ei ole tegu loomadega, kes vajavad vähe hoolt ja tähelepanu ning nad ei ole mõeldud kodu dekoratsiooniks.

Kui tekib soov võtta endale lemmikuks näriline, küülik või mõni eksootilisem loom või lind, siis tasub looma kohta kindlasti enne uurida ja olla kindel, et suudetakse talle tagada vajalikud tingimused. Nõu saamiseks võib helistada või kirjutada Eesti Loomakaitse Seltsi infoliinile numbril 5267117 või kirjutada info@loomakaitse.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles