Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Šokeerivad kaadrid Leedu karusloomafarmidest: naaritsakutsikate laipadest putukate poolt söödud elusate loomadeni (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Nähtamatud Loomad avalikustab viis kuud kestnud uurimuse tulemused Leedu karusloomafarmidest. Video- ja pildimaterjal paljastab karusnaha jaoks kasvatatavate loomade halvad elutingimused.

Uurimuse käigus leiti farmidest parasiite täis haavadega vigastatud naaritsad, teineteist elusalt söövad loomad, surnud loomad, kes olid prügina vedelema jäetud, suured väljaheitelombid loomade puuride all ning palju muud nõuetele mittevastavat.

Ühes farmis peeti ligi 3000 naaritsat niivõrd väikestes puurides, et Leedu seaduste kohaselt liigitub see loomade väärkohtlemise alla. Leedu veterinaaramet trahvis ettevõtet nõuete rikkumise eest. Kolmes teises karusloomafarmis peeti samuti loomi liiga väikestes puurides, millele järgneb trahv veterinaarameti poolt.

Avaldatud kaadrid ei ole aga esimene kord, mil avalikkusele Leedu karusloomafarmide elutingimusi paljastatud on. Sarnaseid tingimusi paljastasid kaadrid ka 2018. aastal. Nähtamatute Loomade Leedu tiimi sõnul on see selge märk, et karusnahatööstus ei ole suuteline tagama loomade heaolu ega parandama oma vigu.

«Need kaadrid karusloomafarmidest näitavad karusnahatööstuse suhtumist loomadesse. Ühes farmis olid surnud naaritsakutsikad kukkunud puurivõrede vahelt maha ja jäetud sinna lebama,» sõnas Merit Valge, Nähtamatute Loomade karusloomafarmide keelustamise kampaaniajuht. «Kuna surnud loomade pealt ei saa kasumit, ei viidud neid isegi oma ema pilgu alt ära, vaid heideti lihtsalt kõrvale kui praht. Mõned loomad olid hakanud juba lagunema, teised olid kaetud parasiitidega.»

Naaritsad on metsloomad, mis teeb neile puurielu olemuslikult sobimatuks, kuna neil puudub võimalus tegeleda põhivabadustega nagu ujumine, pesaloomine, toidu jahtimine ja mängimine. Paljud loomad lähevad puurielust hulluks, sest veedavad terve elu metallist kastis ning muutuvad selle tagajärjel agressiivseks. Neil loomadel, keda rünnatakse teiste poolt, puudub võimalus pageda hullunud puurikaaslaste eest.

Eelmisel aastal esitati Leedu parlamendis eelnõu keelustada karusloomafarmid. Praegu ootab eelnõu oma järjekorda aruteluks ja hääletuseks. Üha enam poliitikuid on sõnastanud oma toetust karusloomafarmide keelustamisele. Leedu toodab aastas 1,5 miljonit naaritsanahka.

Nähtamatud Loomad esitab lähinädalatel ka Eesti parlamendile suurima digiallkirjade arvuga petitsiooni, mis Eesti ajaloos kogutud – 6161 digiallkirja karusloomafarmide keelustamise toetuseks. Riigikogu hakkab menetlema karusloomafarmide keelustamise kodanikualgatust uuel aastal. Kantar Emori 2019. aasta sügise uuringu kohaselt toetab 70% eestlastest karusloomafarmide keelustamist Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles