USAs hakatakse loomapiinajaid nüüdsest eriti karmilt karistama

lemmik.postimees.ee
Copy
Loomade piinamine toob USAs nüüdsest kaasa palju karmimad karistused.
Loomade piinamine toob USAs nüüdsest kaasa palju karmimad karistused. Foto: Tomasz Trybus/PantherMedia / Tomasz Trybus / Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas esmaspäeval uue föderaalseaduse, millega keelustatakse loomavastane julmus. Seadusest üle astumine võib kaasa tuua kuni seitsme aasta pikkuse vanglakaristuse.

Kahepoolse toetusega seaduseelnõu keelab muuhulgas loomade sihipärase lömastamise, põletamise, uputamise, lämmatamise, löömise ja muud sorti vägivalla, millega looma tõsiselt vigastatakse. Seadusrikkujaid ootab ees rahatrahv või kuni seitse aastat vangistust. Õigusakti allkirjastades sõnas Trump, et teeb seda suurima heameelega ning leidis, et loomapiinajate pihtide vahele võtmine oleks võinud juba ammu alguse saada. 

Donald Trump uuele loomakaitseseadusele antud allkirja demonstreerimas
Donald Trump uuele loomakaitseseadusele antud allkirja demonstreerimas Foto: SIPA/SIPA/SCANPIX

Eelnõu toetajate sõnul täidab see olulised lüngad juba eksisteerivates õigusaktides, mis keelustavad loomavõitlused ja loomade vastu suunatud vägivalda näitavate videote jagamise. Loomakaitseühingu Humane Society of the United States president Kitty Block sõnas, et kõikides osariikides on küll loomakaitseseadused olemas, ent vaid föderaalne keeld võimaldab kohtu alla anda osariikidevahelisi juhtumeid. 

Õigusaktides on ka erandeid — jätkuvalt on lubatud näiteks humaanne eutanaasia, küttimine toidu saamise või huvitegevuse eesmärgil, kalastamine, loomade kasutamine meditsiinilistes uuringutes või looma vigastamine, kui see toimub inimese elu või vara kaitsmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles