Loomasõbrad mures: kas Tartu jõululinna kolivatel kanadel on hea olla?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Kanad. Foto on illustratiivne.
Kanad. Foto on illustratiivne. Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS / Scanpix

Eelmisel nädalal avaldas Tartu linnavalitsus pressiteates, et kesklinna rajatud valguskülas saab näha ka kanu. Uudis tegi murelikuks nii mõnegi loomasõbra, kes polnud kindlad, kuidas linnakeskkond lindudele sobib. 

«Talust sõidavad jõuluks linna beež siidikukk, siidikana, kääbus-Cochinid, Itaalia leghorn ja üks tubli, ilma erilise tõuta kana. Raekoja platsi kanala sünnib maaülikooli töötajate näpunäidete järgi. Peamine nõue on, et kanadel oleks piisavalt soe ning et siblijad saaksid pidada kinni oma päeva- ja öörežiimist. Sellistes tingimustes tunnevad kanad loodetavasti soovi munemist jätkata,» seisis pressiteates. 

Küsimusega, kas kanad Tartu kesklinna sobivad, pöördus Eesti loomakaitse seltsi (ELS) poole mitu murelikku kodanikku. Selts avaldas vastuse sotsiaalmeedias, kus kirjutas, et kanad on nende loomade nimekirjas, keda tohib avalikult näidata, ning midagi keelatut ei tehta. 

«Leiame, et koduloomad linnakeskkonnas ei peaks olema keelatud, kuid kindlasti tuleb neile tagada turvalised ja loomuomased tingimused. Samuti ei saa loomi panna teatud keskkonda ainult nende liigisobivuse järgi, vaid tuleb arvestada iga konkreetse loomaga eraldi,» kommenteeris ELS. «Kanad peavad ennast Tartu kesklinnas tundma hästi ega olema häiritud ümberringi toimuvast.» 

Loomakaitsjad avaldasid ka lootust, Tartu linn ja Eesti maaülikool tagavad kanadele loomuomased tingimused, kus nad saavad ennast mugavalt tunda. Kanapere kolib valguskülla 2. detsembril, koju tagasi viiakse linnud jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles