Tallinna loomaaed saatis 12 dagestani tuuri kodumaad avastama

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Dagestani tuurid Tallinna loomaaias
Dagestani tuurid Tallinna loomaaias Foto: Maaja Kitsing / Tallinna loomaaed

Laupäeval, 23. novembril saadeti Tallinna loomaaiast Thbilisi loomaaia poole teele 12 dagestani tuuri ehk idakaukaasia kaljukitse. Kahe loomaaia vahelise koostöö algus avab tulevikus uusi võimalusi looduses halvas seisus oleva liigi seisundi parandamiseks. 

«Kuigi tegemist on meie pärismaise liigiga, siis praegu dagestani tuur Thbilisi loomaaias esindatud ei ole. Inimtegevuse mõjul on tema arvukus looduses kriitiliselt vähenenud ning hinnanguliselt on Gruusias tänaseks alles vaid ligi 5000 isendit. Tallinna loomaaiast pärit kitsekarjaga saame luua endale elujõulise tehispopulatsiooni, mis loodetavasti võimaldab meil tulevikus nende järglasi ka loodusesse ümberasustada,» ütles Thbilisi loomaaia direktor Zurab Gurielidze.

Kaljukitsede transport Eestist Gruusiasse kestab umbes nädal aega. Enamus teekonnast läbitakse autoga, Musta mere ületamiseks reisivad loomad ka laevas. «Loomade transpordi puhul on alati võimalus, et kõik ei kulge plaanipäraselt. Ettevalmistused pikaks reisiks on aga tehtud ning loodame, et see kahe loomaaia vaheline koostöö paneb aluse meie ühisele pikaajalisele looduskaitsetegevusele,» lisas Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran.

Tallinna loomaaed koordineerib idakaukaasia kaljukitse säilitamist tehistingimustes alates 1996. aastast. Tänu loomaaedade rahvusvahelisele koostööle on sellel looduses ohulähedasel liigil õnnestunud järglasi anda paljudes Euroopa loomaaedades. Tallinna loomaaia kollektsioonis on 55 idakaukaasia kaljukitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles