Austraalia maastikupõlengud on koaalapopulatsiooni tõsisesse kadumisohtu seadnud

lemmik.postimees.ee
Copy
Põletushaavadega koaala Port Macquarie koaalahaiglas.
Põletushaavadega koaala Port Macquarie koaalahaiglas. Foto: SAEED KHAN/AFP / Scanpix

Austraalia idarannikul lõõmavates metsa- ja maastikutulekahjudes on hukkunud hinnanguliselt 1000 koaalat, mistõttu väidavad mõned eksperdid nüüd, et piirkonnas on need loomad «funktsionaalselt välja surnud».

Funktsionaalne väljasuremine tähendab, et kui liigi mõni isend isegi elus on ja sugu jätkab, ei suuda kogu liik või ühel kindlal alal elav väiksem populatsioon enam edasi kesta. Uus-Lõuna-Walesi osariigis just selline asi juhtuda võibki, sest umbes 80 protsenti sealsetest koaalade elupaikadest on leekides hävinud. 

Ühenduse Australian Koala Foundation esinaine Deborah Tabart sõnas väljaandele Daily Mail, et lisaks koaalade hukkumisele on hävinud ka ellujääjatele hädavajalikud eukalüptipuud, mille tagasi kasvamine aega võtab. Seetõttu ärgitas Tabart tegutsema ka riigi peaminister Scott Morrisoni, et olukord veelgi ei eskaleeruks. 

«Uus-Lõuna-Walesis elab maksimaalselt 18 000 koaalat, mistõttu juba tuhande isendi kaotamine on ränk löök,» sõnas Tabart, kuid lisas, et koaalade olukorra parandamiseks annavad endast parima nii spetsialistid kui ka inimesed üle maailma. Nimelt on annetuskeskkonnas GoFundMe loomade aitamiseks kogutud enam kui miljon dollarit, mille abil täiendatakse muuhulgas Port Macquarie koaalahaigla inventari, et esmaabi andmine veelgi efektiivsemaks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles