Kassi karvad – nuhtlus või õnnistus?

, Pro Plani tootejuht, Loomaarst
Copy
Foto: Siret Kiisla

Armastavad kassiomanikud on leidnud kassikarvu oma sukkadelt, supi seest, silmalau vahelt ja isegi ninasõõrmetest. Sellega võib leppida, aga mõistlikum oleks püüda kassi aidata, sest naha ja karvkatte seisund sõltub kassi tervisest ning toidust. Teemast annab põhjaliku ülevaate loomaarst ja Pro Plan tootejuht Julija Abram.

Milline toit toetab kassi nahka ja karvkatet?

Nahk on kõige suurem organ, mille rakud uuenevad umbes iga kolme nädala tagant. Karvaste kasside karv vahetub terve aasta jooksul.

Selleks, et kiisu nahk ja karv oleksid terved, vajab ta tasakaalustatud täisväärtuslikku toitu, mis sisaldab kõrge kvaliteediga ja hästi seeduvat valku, süsivesikuid, rasva, mineraale ja vitamiine.

Kuna erinevaid kasse on palju, peaks sobiva toidu valimisel lähtuma kassi elustaadiumist (kassipoeg, täiskasvanud, eakas), elustiilist (tubane, õues käiv vm) ja erivajadusest (tundlikkus, steriliseeritud, tervisemured, pikakarvaline, lühikarvaline, jm).

Väljas käivad kassid kasvatavad endale talveks paksema kasuka ja suve alguses ajavad nad selle kõik maha. Samas, tubased kassid vahetavad karva stabiilselt terve aasta jooksul.

Natuke tihedam karvastik võib olla ka nendel kiisudel, kes on steriliseeritud-kastreeritud. Muutunud hormonaalne tasakaal mõjutab paratamatult ka naha ja karvastiku olukorda.

Kui rääkida toidu koostisest, siis pika karvaga kassid vajavad oma toidus rohkem valku kui lühikarvalised kassid. Pika karva toitmine ja kasvatamine kulutab energiat. Kui kassi pikk karv on elutu ja tuhm, võib põhjus peituda selles, et toidus on madal loomse valgu osakaal või kass ei saa toidust kätte kõike, mida ta vajab.

Suurema valgusisaldusega toit sobib ka karvututele kassidele. Nemad vajavad täiendavat energiat kehatemperatuuri hoidmiseks ja naha kaitsebarjääri toetamiseks. Ära siis üllatu, kui poes soovitatakse sinu karvutule kiisule pikakarvalise kassi toitu. See sobib talle suurepäraselt.

Pikema karvaga kassid kulutavad rohkem aega kasuka puhastamiseks. Kassi keel on aga kaetud pisikeste ogadega, mis on kurgu suunas kaldu. Karvad takerduvad ogadesse ja selle asemel, et karvad välja sülitada, peab kass need alla neelama.

Karvapallid

Karvapallid on kassi loomulik kaitsemehhanism. Karvapalli ülesanne on ümbritseda saaklooma ohtlikud osad (luud, küünised, hambad) ja kanda need turvaliselt läbi kassi soolestiku.

Kassidel, kes jahti peavad ja on pidevas liikumises, on seedetrakti töö aktiivsem ja karvapulstikute väljutamine lihtsam.

Vähem liikuvad kodukassid sisustavad oma päevi kasuka korrastamisega. See aga tähendab ka suuremat sisselakutud karvade hulka, eriti sel ajal, kui karv on lahtisem.

Karvapulstikud kogunevad kõhtu ja nende väljutamine on raskem, kuna seedimine on aeglasem. Mõni kiisu suudab need välja oksendada, mõnel tekitavad need seederaskusi. Sellisel juhul aitab igapäevane kammimine, kassidele mõeldud karvapalli pasta või karvapalle vähendav toit.

Karvapalliprobleemi leevendavad toidud sisaldavad rohkem kiudu, mis stimuleerib soolestiku tööd ja ei lase karvapallidel moodustuda.

Karvkate ja tervis

Terve kass hoiab ise oma karva korras, kuid ülekaalulised või artriidiga kassid saavad puhastada ennast vaid kergemini ligipääsetavatest kohtadest. Seetõttu tuleb neid vannitada, et eemaldada liigne karv, rasu või ebameeldiv lõhn.

Pesemiseks tuleb kasutada kassidele mõeldud šampooni. Inimeste pesemisvahendid ei sobi, sest kasside naha tihedus ja pH on inimeste omast erinevad ja vajavad pehmemat lähenemist.  

Šampoon tuleb korralikult välja pesta. Kindlasti ei ole kass teie pesemisoskustega rahul ja alustab kohe oma keelega järelpesu. Välja pesemata šampooni või palsami võib kass endale sisse lakkuda.

Millistel juhtudel tuleb pöörduda loomaarsti poole? Kindlasti siis, kui kassi karv on tuhm, kergesti pulstuv, viltis, kass kratsib ennast, nahk on liiga kuiv, esineb liigset lakkumist, karvakadu, paljaid laike kassi kehal, punetavaid või põletikulisi laike ning punne.  

Põhjuseid võib olla mitmeid, alates liiga kuivaks köetud siseõhust ja parasiitidest kuni toidutalumatuse ja allergiateni.

Loomaarsti lähenemine algab põhjaliku haigusloo uurimise ja kassi läbivaatusega, mille käigus tehtud avastused kinnitavad või välistavad potentsiaalseid põhjuseid. Kuna paljud nahahädad näevad välja sarnased, kasutatakse õige põhjuse leidmiseks sageli uuringuid.

Kergema mure puhul, kui nahk on lihtsalt kuiv või tundlik, võib kassi toetada eritoiduga, mis sisaldab rohkem oomega-rasvhappeid ja valitud vitamiine.

Üheks heaks kassi nahka teotavaks toiduks on Purina Pro Plan OPTIDERMA® Elegant, mille patenditud koostis tõestatult säilitab naha tervist ja tagab kauni karvkatte.

Tegemist on hoolikalt kombineeritud lisatoitainetega, nagu A-, C- ja E-vitamiinid ning polüküllastamata oomega-3- ja oomega-6-rasvhapped.

Foto: Purina
  • Purina Pro Plan OPTIDERMA Elegant hoiab karvapallide teket kontrolli all ja soodustab nende ohutut liikumist seedekulglas.
  • Aitab piirata liigset karvakadu tänu suurele valgusisaldusele ning vitamiinide ja mineraalainete kombinatsioonile, mis toetab tervet nahka ja karvkatet.
  • Maitseb kassidele, sest sisaldab lõhet ja teis hoolikalt valitud aineid.

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid kassitoite erineva vanuse ja elustiiliga kassidele. Tutvu Purina Pro Plan kassitoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Detsembri lõpuni on Purina Pro Plan OPTIDERMA saadaval PetCity kauplustes jõulusoodustusega.

Copy
Tagasi üles