Šotimaal vabastatakse loodusesse üliharuldased metskassid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Kaks šoti metskassi, kes sündisid selle aasta juulis Aigase metsloomakeskuses
Kaks šoti metskassi, kes sündisid selle aasta juulis Aigase metsloomakeskuses Foto: Ben Jones /SWNS.COM/Ben Jones /SWNS.COM / Scanpix

Šotimaa mägistel põhjaaladel on endale viimase asupaiga leidnud haruldane šoti metskass. Kunagi laialt levinud liik on kahanenud pea olematuks — puhastverd šoti metskasse on teadaolevalt järele jäänud vaid veidi üle kolmekümne.

Kuigi metskassid on kodukassidest erinev liik, konkureerivad mõlemad loomad sama ökoloogilise niši pärast. Metsistunud kodukassid söövad samuti küülikuid ning rotte, kelle jahtimisest metskassidki elavad. Samuti on murekohaks kahe liigi omavaheline paaritumine, sest selle jätkumisel kaovad puhastverd šoti metskassid ajalukku. 

Et populatsiooni kasvatada, elavad mõned metskassid ka kaitsekeskustes. 2022. aastal alustatakse projektiga, mille eesmärk on kuni 60 sellistes keskustes kasvanud metskassi loodusesse vabastamine. Ekspertide hinnangul on tõenäoline, et ilma sellise sekkumiseta metskasse varsti enam ei kohta.

Esimese etapina ehitatakse Kincraigi metsloomaparki vahepeatuseks mõeldud aedikud, mis võimaldavad metskasse ümbritseva loodusega harjutada ja lasevad talitajatel nende eest hoolitseda minimaalse kontaktiga. See tagab loomade metsistumise, et nad pärast vabastamist inimeste lähedust otsima ei hakkaks.

Projekti üks juhte Helen Senn nentis, et šoti metskassid on väljasuremise äärel, kuid vangistuses kasvanud isendite abil saab looduslikku geenipopulatsiooni mitmekesistada. Seega annab projekt lootust, et nende haruldaste kiskjate päästmiseks ei ole veel hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles