Järvik: okupatsiooniaegsete ministrite portreed tagavad ajaloolise järjepidevuse (56)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Maaeluminister Mart Järvik riigikogu ees.
Maaeluminister Mart Järvik riigikogu ees. Foto: Sander Ilvest

Maaeluminister Mart Järvik (EKRE) põhjendas Nõukogude ja Saksa okupatsiooni aegsete ministrite portreede ülesriputamist ajaloolise järjepidevuse tagamisega.

Hiljuti sai teatavaks, et Järvik on oma kabineti seinale tagasi pannud ka Nõukogude ja Saksa okupatsiooni aegsete põllumajandusministrite portreed. Täna Järviku umbusaldamishääletuse eel riigikogus tõstatasid sellekohased küsimused rahvasaadikud Jaak Juske (SDE) ja Eerik-Niiles Kross (Reformierakond).

«Teatavasti olete lasknud panna oma ministeeriumi seinale üles ka okupatsiooniaegsete ministrite pildid. Siit küsimus: miks te olete loobunud Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse põhimõttest ja miks te olete lasknud panna üles ministrite pildid, kellest osa on seotud ka Stalini-aegsete repressioonidega Eesti maarahva vastu?» päris Juske maaeluministrilt.

Järvik vastas, et minevikku ei saa eitada. «Sellega, et ma lasin need pildid tagasi panna, tagan ma ajaloolise järjepidevuse. Me ei saa eitada nõukogude aega,» sõnas minister.

Järviku sõnul töötas ministeerium kogu aeg täistuuridel ning Eesti põllumajandus oli tipus ka Nõukogude Liidu ajal. «Ja minul puuduvad küll andmed selles majas töötanud ministrite kohta, kes oleks kedagi represseerinud,» lisas ta.

Seepeale märkis Reformierakonna fraktsiooni liige Eerik-Niiles Kross, et Järviku loogika järgi peaksid siseminister Mart Helme ruumi seinalt vastu vaatama repressioonides ja küüditamistes osalenud Boris Kummi ja teiste endisaegsete siseministrite portreed.

«Te ütlesite, et Georg Abels näiteks, kelle pildi te panite tagasi, kes oli põllumajanduse rahvakomissaar 40–45. Tema osales isiklikult keskkomitee liikmena 41. aasta küüditamise korraldamises. Küüditati ka Eesti Vabariigi põllumajandusminister Artur Tupits, kes suri 41. aastal Solikamskis. Nii et jah, nad on osalenud repressioonides,» rõhutas Kross.

Kross märkis, et küsimus ei ole selles, kas need endised ministrid on toredad inimesed või mitte, vaid need Eesti NSV ministrid ei ole seotud Eesti Vabariigi riiklusega, nad ei ole Eesti Vabariigi ministrid. «Kas te nagu saate aru, et riiklik järjepidevus on oluline Eestis. Pange kuskile teise seina peale! Täiesti arusaamatu!»

Järvik jäi oma seisukoha juurde, märkides, et tegemist on ajaloos toimunud asjadega. «Raamatupõletamised ei meeldi mulle,» vastas minister. 

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles