Ära lase lemmikul kannatada: kuidas kaitsta koera käppasid krõbeda talvekülma eest?

Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselt on enamustel koeraomanikest endale välja otsitud juba talvesaapad. Küll aga teeb näpistav külm kahju ka neljajalgsetele lemmikutele.

Külma ilmaga pikemal jalutuskäigul käies võib märgata, kuidas koer hakkab peagi üht või teist käppa õhus hoidma. Põhjus on lihtne – tal on külmast käpapadjad valusad. Sool, mida kasutatakse talvel jää sulatamiseks, tekitab põletavat reaktsiooni. Hea jääle, halb lemmiku käppadele. Jää ja soola kombinatsioon tekitab koerte käpapadjandiga kokku puutudes valu ning tõsisemal juhul isegi põletushaavu. Mõne koera puhul muutub valu nõnda väljakannatamatuks, et koer viskab end pikali, vältides padjandite kokkupuudet lumega. Õnneks ei pea talvised jalutuskäigud lühikeseks jääma.

Jalanõud

Väikest kasvu koerte puhul pole neile mõeldud jakid enam midagi uut. Koertele mõeldud jalanõud seevastu on veel küllaltki uus nähtus. Lemmikutele mõeldud jalanõud aitavad külmakartlikumatel koertel käpapadjad soojas hoida ning neid on saadaval erinevas suuruses. Kuigi esimene kokkupuude uue riideesemega võib olla koerale ootamatu, harjuvad nad üldjuhul kiiresti. Eriti hea on hakata harjutama koera jalanõudega juba kutsikana.

Et leida oma koerale sobiv jalavari, peab mõõtma käpa osa pikkuse, mis toetub astudes maapinnale. Mõõtes peab arvesse võtma ka küünte pikkust. Õnneks lubavad Petcity loomapoed ka neljajalgseid oma kauplustesse ja nii saab proovida erinevaid suuruseid enne ostmist.

Käpavaha

Koerad, kellega jalanõud arutlusele ei tule või elavad ööpäevaringselt õues, saavad oma käppasid kaitsta käpavahaga. Tegu on universaalse tootega, mis kaitseb talvel krõbeda külma ja suvel kuuma asfalti eest. Käpavaha niisutab ja kaitseb padjandeid ega lase neil lõheneda või jääsulatussoolal haavadesse sattuda.

Käpapadjad tuleks 5-10 minutit enne õue minekut vahaga kokku teha. Seda võib panna külmakaitseks ka ninale. Kui tegu on õuekoeraga, võta koer vahepeal tuppa, pese ja kuivata tema käpad ning pane õhuke kiht vaha uuesti peale. Kaitset on saadaval ka käpapadjandispreina.

Alternatiivid

Kui jalanõud koerale ei sobi ning õiget käpavaha pole käepärast, saab leevendust leida ka levinud salvidest. Eriti head on nahahooldustooted, mis sisaldavad oliiviõli, mesilasvaha või taimseid ekstrakte. Vältida tasuks parafiini, kuna see ei lase nahal hingata. Kui siiski juhtub, et lõhed padjandites on juba tekkinud, võiks igal koeraomanikul igaks juhuks olla kapis üks hea vahend haavahoolduseks.

Copy
Tagasi üles