Kviti, Mark ja teised annavad nõu, kuidas toita kassi

Purina ONE
Copy
See on pisikene Royal. Tal on ema, kolm õde ja üks vend, kellega koos iga päev mängida, kuni ta kasvab piisavalt suureks, et koju minna.
See on pisikene Royal. Tal on ema, kolm õde ja üks vend, kellega koos iga päev mängida, kuni ta kasvab piisavalt suureks, et koju minna. Foto: Helen Kauksi

Kasside toitmisest on palju kirjutatud, kuid seekord tegime teisiti. Kutsusime nõuandjateks kolm vahvat kassi Pesaleidja MTÜ-st. Loe lähemalt, mida nad arvavad kuivtoidust, rahulikust söögikohast, piimast ja muust. Kassitarkusi aitas vahendada Pesaleidja MTÜ juhataja Johanna Miedel.

Väikese Royali nõuanded: anna kassipojale ka krõbinaid

1. Kõik tahaksid kassipoega pehme toiduga hellitada, aga ta peaks sööma ka krõbinaid. Kuivtoidu närimine aitab hambaid vahetada. Piimahambad loksuvad ruttu lahti, vähem on põletikku ja teisi hambaprobleeme.  

2. Kui sa soovid krõbinaid leotada, siis tee seda sooja veega. Nii paisuvad need kiiremini ja hakkavad juba kausis lagunema.  

3. Kassid ei tüdine ühest ja samast toidust. Kui sinul endal tekib tunne, et peaks kassile vaheldust pakkuma, siis vaheta toidu maitset, aga jää sama toidu juurde. Pidev toidu vahetamine ei anna kassile aega sellega kohaneda.

See on Kviti, ilusa halli kasukaga, tark ja teiste suhtes alati õiglane väike piraat.
See on Kviti, ilusa halli kasukaga, tark ja teiste suhtes alati õiglane väike piraat. Foto: Helen Kauksi

Kviti nipid: proovi, kas sinu kassile meeldib süüa aknalaual

1. Keegi ei taha haisu sees süüa. Kui kassi toidukauss ja liivakast peavad olema samas ruumis, siis pane need üksteisest nii kaugele kui võimalik. Haisu tõttu võib kass toitu peita või lihtsalt mitte süüa. 

2. Mis on rahulik söögikoht? Selle all mõtlevad kassid vaiksemat kohta, kust kogu ruum on hästi näha. Pole ju tore, kui söögi ajal käiakse selja tagant läbi, või kui keegi sinu kõrval suutäisi loeb. 

3. Nii mõnigi kiisu armastab süüa kõrgemal, näiteks aknalaual. See on hea kõrge koht ja pole ühegi "suurema looma" jalge ees. 

4. Kuidas kass näitab, et ta on oma söögikohaga rahul? Kui ta kiiresti toidu alla kugistab, pole koht ilmselt parim. Ta võib isegi toidu kausist välja võtta ja teise kohta viia. Samas, kui kass sööb rahulikult, on koht hea.

5. Kassi söögi- ja jooginõud peaksid olema samuti eraldi. Kassile  meeldib süüa ühes, juua teises ja hädal käia kolmandas kohas. Joogikausse võiks olla rohkem kui üks ja erinevates kohtades. 

Mark on huvitav kass. Ta on suurt kasvu, kuid väga õrna ja pehme häälega. Kui ta saaks, jutustaks ta päevad läbi inimestega.
Mark on huvitav kass. Ta on suurt kasvu, kuid väga õrna ja pehme häälega. Kui ta saaks, jutustaks ta päevad läbi inimestega. Foto: Helen Kauksi

Marki tarkused: kõige parem isu on hommikul

1. Kui kass ei söö, siis on tavaliselt põhjuseks külm toit. Paljud kassid pirtsutavad külmikust võetud toiduga. Tee toit veidi soojaks, siis hakkavad maitsed ja lõhnad elama. 

2. Kui sina pesed hambaid harjaga, siis kassil on selleks krõbinad. Korralik kuivtoit hoiab hambad puhtad ega lase tekkida hambakatul, hambakivil ja põletikul, mis võib olla nii valus, et kass ei tahagi enam süüa. 

3. Piim ei ole kassi parim sõber. Piimatooted võivad tekitada oksendamist ja kõhulahtisust. Piimasuhkru lagundamiseks on vaja kindlat ensüümi, aga kassi organism lihtsalt ei tooda seda piisavalt. 

4. Parim aeg söömiseks on hommikul! Enamus kasse sööb pärast ärkamist suure rõõmuga. Järgmiste söögiaegade osas tahavad kassid juba rohkem kaasa rääkida. Osadele meeldib süüa kindlatel aegadel ja poole tunni jooksul. Teised jälle tahavad, et toit oleks kogu aeg kausis. 

5. Kui inimestele meeldib süüa koos pere või sõpradega, siis osad kassid ei saa toidu jagamise rõõmust üldse aru. Ole valmis, et ka sinu kass võib olla selline "erak" ja võimalda tal süüa täielikus üksinduses. 

6. Ma ei tea kassi, kes teaks kassi, kellele meeldivad värvilised krõbinad. Kassid ei vaja oma toidus värvaineid, vaid kvaliteetset valku ja teisi toitaineid. Ja kui kanaliha tekitab allergiat, proovi kala- või küülikulihaga toitu.

Purina Pro Plan on Pesaleidja MTÜ suurtoetaja. Tänu Purinale saavad kõik Pesaleidja kassid süüa kvaliteetset Pro Plan kassitoitu. 

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid kassitoite erineva vanuse ja elustiiliga kassidele. Tutvu Purina Pro Plan kassitoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Copy
Tagasi üles