November on Eesti varjupaikades vanemate koerte kuu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Eakas koer
Eakas koer Foto: Amelia Martin/PantherMedia / Amelia Martin / Scanpix

Varjupaikade MTÜsse kuuluvad loomade varjupaigad üle Eesti peavad novembris esmakordselt vanemate koerte kuud, mil pakutakse inimestele tuge üle viieaastaste koerte võtmisel.

Varjupaikade MTÜ üldjuhi Triinu Priksi sõnul saavad varjupaikades viibivad kassid eritähelepanu osaliseks kaks korda aastas: veebruaris, mil toimub kampaania «Sõpra tunned sabast!», ning oktoobris, kui peetakse traditsiooniliselt musta kassi kuud. «Varjupaigakoertele pole me varem sel moel tähelepanu pööranud. Seetõttu otsustasime kuulutada novembri teiste riikide eeskujul 5+ koerte kuuks, mil julgustame inimesi andma uut võimalust eakamatele koertele,» ütles ta.

Tema sõnul peetakse üle viieaastaseid koeri sageli liiga vanaks, et pakkuda neile uut kodu. «Samas on nad elukogenud ja iseseisvad loomad, kes ei tee enam kutsikaea rumalusi. Nad tunnevad juba inimeste maailma, kuid on samal ajal endiselt õppimis- ja kohanemisvõimelised,» ütles Priks. «Lisaks on varjupaigast võetud koerad, kes on korra suutnud üle elada kodu kaotuse, uue võimaluse eest siiralt tänulikud.»

Sageli tunnevad inimesed hirmu ka vanemate koerte tervisehädade ees, mis võivad kaasa tuua suuri kulusid. «Sel põhjusel lubame jagada uue omanikuga vastutust, kui tema võetaval lemmikloomal on diagnoositud krooniline haigus, mis allub ravile. Samuti lubame, et kui omanikul pole võimalik varjupaigast võetud lemmiklooma enam pidada, siis võtame ta uuesti oma hoole alla,» kinnitas Priks.

Varjupaigast võetud loomade omanikele on abiks ka viis aastat tegutsenud Rexi fond. Fond toetab inimesi, kelle lemmik vajab kriitilist veterinaarabi, kuid kelle majanduslik olukord seda ei võimalda. Novembris saab iga üle viieaastane koer Varjupaikade MTÜ loomade varjupaigast koju minnes kingituse. Kampaaniat toetab Royal Canin.

Varjupaikades ootavate loomade kohta saab infot SIIT. Lähemat tutvust saab loomadega teha varjupaikades kohapeal.

Varjupaikade MTÜ on Eesti suurim kodutute loomadega tegelev organisatsioon, kuhu kuuluvad varjupaigad Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Viljandis, Rakveres, Võrus ja Valgas. Oma tegutsemisaja jooksul on MTÜ kaudu uue kodu leidnud rohkem kui 12 000 looma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles