New York keelustab foie gras' müügi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
New Yorgi linnanõukogu otsustas keelustada nuumatud hane ja pardi rasvmaksa ehk foie gras' müügi
New Yorgi linnanõukogu otsustas keelustada nuumatud hane ja pardi rasvmaksa ehk foie gras' müügi Foto: Bebeto Matthews/AP/Scanpix

New Yorgi linnanõukogu otsustas keelustada nuumatud hane ja pardi rasvmaksa ehk foie gras' müügi tulenevalt toote julmadest praktikatest loomade suhtes. Keeld jõustub aastal 2022, vahendab CNN.

Seadus keelustab foie gras' müügi nii New Yorgi restoranides kui ka toidupoodides ning seaduse rikkumise puhul ootab ettevõtet ees kuni 2000-dollarine trahv. Lisaks New Yorgi linnale on foie gras keelustatud ka California osariigis.

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad kiidab New Yorgi otsust ning on astumas samme foie gras' müügi peatamiseks ka Eestis.

«Olgugi, et Eestis on foie gras' tootmine keelatud, on see toode siiski paljude restoranide menüüs ning jaekettide riiulitel. Alustame läbirääkimisi firmadega, et selle julma toote müük Eestis lõppeks,» sõnas Nähtamatute loomade president Kristina Mering.

Foie gras' tootmine on olnud juba mõnda aega avalikkuse põlu all. Toote saamiseks sundsöödetakse hanesid ja parte 2-3 korda päevas kuni linnu maks paisub kümme korda suuremaks oma suurusest. Selle tegevuse tagajärjel lõhkeb tihti linnu kõht. 

Kuna linnu maksas on suurtes kogustes rasva, ei suuda maks korralikult funktsioneerida ja linnu verre voolavad mürgid, mistõttu sundsöödetud lindude suremus on keskmiselt 20 korda suurem kui tavalises linnuliha tootvas farmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles