Meelelahutus või loomade asjatu kius? Harjumaal peetakse maha mitmetunnine ilutulestikupidu (6)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Ilutulestik on paljudele lemmikloomadele hirmutav.
Ilutulestik on paljudele lemmikloomadele hirmutav. Foto: Shutterstock

1. novembril leiab Harjumaal Vatsla külas aset mitmetunnine ilutulestiku-show Pürojämm, mille eesmärk on sügispimedust peletada. Üritus valmistab pahameelt aga loomaomanikele, sest paugutamine on paljudele neljajalgsetele hirmutav.

Erinevatesse sotsiaalmeediagruppidesse on ilmunud arutelud selle kohta, kas Pürojämmi tüüpi üritus ikkagi on vajalik ning ümbruskonna loomaomanikel palutakse oma lemmikud kinni panna, et nood mitmetunnise paugutamise jooksul põgenema ei pääseks. Leidub neid, kelle hinnangul on tegu omapärase ja huvitava sündmusega, kuid ka neid, kelle arust on üritus kohatu nii loomade heaolu kui ka eesootavat hingedepäeva arvestades. Ka avaldatakse imestust, et häirivat üritust toetab Saue vallavalitsus. 

Ürituse korraldaja Arvo Vardja leiab, et selliste ettevõtmiste puhul on kõigile inimestele võimatu meele järele olla: «Ma nimetaks Pürojämmi väikestviisi teraapiaks: sügis on hall, ilm vilets ja inimesed närvilised, miks mitte ilusat vaatepilti jälgida?».

Vardja sõnul on Vatsla küla ja ümberkaudsete asulate elanikke aegsasti teavitatud ja ilutulestikku reklaamitud, et inimestel oleks aega vajalikke ettevalmistusi teha. Ka Pürojämmi toimumisaeg sai strateegiliselt valitud, et mitte häirida pesitsevaid linde ja võsukesi kasvatavaid metsloomi. «Praegune aeg on masendav, enam paremat perioodi sellise ürituse tegemiseks vist ei olegi,» ütles Vardja. 

MTÜ Loomapäästegrupp juhatuse liige Heiki Valner nentis, et inimesed vajavad meelelahutust ja saluuti on pikka aega nauditud, kuid koduloomade jaoks tähendab paugutamine ohtu ning käivitab nende alalhoiuinstinkti. «Nõmme asumist põgenenud loomad võivad joosta Paldiskini — see on tohutu vahemaa,» sõnas loomakaitsja. «Üht möödunud aastavahetusel põgenenud koera otsisime me kaheksa kuud. Vana ja suremas koer, kuid jooksis suurest hirmust Keila-Joale välja.»

Valner lisas, et kuigi pealtvaatajatele huvitav, on kahetunnine ilutulestiku-show loomaomanikele kahtlemata halb uudis. Et olukorda veidigi leevendada, soovitab loomakaitsja koerad-kassid igal juhul tuppa kinni panna ning raadio ja telekas veidi kõvema heliga mängima jätta. Koerapidajad, kes oma lemmikut majja lasta ei taha, peavad arvestama looma otsimisega, sest kuudid, ketid ja aiad Valneri hinnangul ehmunud loomale takistuseks pole. Olukord on hirmutav, kuid ettevaatusabinõud teevad asja paremaks. 

Oma sõnul valutab Valner rohkem südant eesootava talvehooaja pärast — Vatsla üritus on ajaliselt piiritletud, kuid mida lähemale saabuvad jõulud, seda aktiivsemaks muutuvad tavainimesed, kes tänavatel aega ja kohta valimata rakette taevasse saadavad. «Väide, et ilutulestik ei tee loomale midagi, on vale. Minu enda koer Ruudi pelgab üle kõige maailmas pauku — aastaga suutsin ta psüühika läbi häda korda saada ja ta käitub nagu normaalne koer, kuid tegelikult on meie jaoks ainus variant maale kolida, sest praeguses elukohas talvel toimuva põrguga Ruudi toime ei tule,» tõi Valner näite elust enesest ja lisas, et kahetunnise etenduse võib küll üle elada, kuid kuidas hakkama saada ees ootava paugutamisega, on temalegi mõistatus. 

Saue vallavanem Andres Laisk: «Mõistame loomaomanike muret.»

«Nimetatud ürituse näol on tegemist mingis mõttes traditsioonilise üritusega, mida on Saue vallas korraldatud  juba aastaid. Vald tõepoolest toetab käesoleval aastal sündmust vastavalt vallas kehtestatud mittetulundusürituste finantseerimise korrale projektitoetusega summas 3200 eurot, lähtudes esitatud taotlusest.

Ürituse esmase korraldamise ajal lähtusime taotluses esitatud põhjendustest, et Vatsla külas ei olnud ühtegi omanäolist üritust, samuti sellest, et sündmuse eestvedaja on oma ala üldisemalt tuntud entusiast laiemas mõistes, kes teeb seda oma kinnistul, mis asub küllaltki eraldatud kohas tihedamast asustusest eemal.  

Vaieldamatult levib kaasnev heli ja valgushäiring siiski ka üle kinnistu piiride ja jõuab osaliselt teiste inimesteni, kes piirkonnas elavad. Samas ei ole seniste korraldusaastate jooksul olnud sellest suuremat tüli, kuigi üksikuid kaebusi lemmikloomade omanikelt on esinenud. Oleme alati varakult valla meediakanalite kaudu inimesi hoiatanud, et nad saaksid lemmikloomadega ennetavalt tegelda, niipalju kui see on võimalik ja vajalik.

Samas ei ole ilutulestiku kasutamiseks seatud seaduses piiranguid, mis keelaks seda teha väljaspool aastavahetust ning sageli kasutatakse seda ka tähtpäevadel ja pidudel. Nimetatud sündmuse puhul on selle kestus küll tavapärasest pikem.

Loomulikult on vallavalitsuses sündmusele loa andmisel ja ka selle toetamise otsustamisel alati eelnenud põhjalik arutelu ja kaalutlus, pidades silmas  erinevaid huvigruppe. Seni on olnud siiski sündmusele kaasaelajaid  märkimisväärne arv, mis on tõlgendatav avaliku huvina. Ei oska kahjuks täpseid arve esitada, kui palju võiks olla lemmikloomade tõttu võimalikke häiritud inimesi. Senise tagasiside põhjal siiski pigem üksikud, aga samas mõistan, et paljud ei pruugi pöörduda ning häiring on ka hirm võimalike tagajärgede ees, isegi, kui tegelikkuses midagi väga ei juhtugi.

Me ei ole täheldanud hulkuvate loomade arvu kasvu seoses antud sündmusega, loomad on kahjuks vabal jooksul peamiselt ikkagi loomaomanike igapäevasest hooletusest tulenevalt. Vallavanemana näeksin heal meelel, et loomaomanikud suhtuksin oma lemmikutesse igapäevaselt samasuguse vastutustunde ja murega, kui mõnd sündmust või muud välismõju kritiseerides. Loodan ja eeldan siiski, et tegemist on üldjuhul sama sihtgrupi erinevate esindajatega.

Mõistan loomaomanike muret, samas tuleb vallavalitsusel otsuseid tehes arvestada erinevate huvigruppide huvidega. Antud juhul oli otsus selline. Projektitoetus ja sündmuse korraldamiseks antav nõusolek on ühekordsed ning igal järgmisel korral eelneb sellele uus kaalutlus.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles