Estonia vrakile sukeldumise korraldas Norra filmikompanii

Copy
Parvlaev Estonia
Parvlaev Estonia Foto: Ly Menov/Postimees

Soome ja Rootsi politsei jätkavad parvalev Estonia hauarahu arvatava rikkumise uurimist. Praegu kahtlustatakse rahvusvahelist sukeldumismeeskonda vraki ebaseaduslikus filmimises tänavu septembri lõpus.

Soome piirivalvelaev Turva fikseeris eelmisel kuul, kuidas Saksamaal registreeritud laev Fritz Reuter saabus Estonia uppumispaika, kus lasti vette allveerobot. Varem oli Saksa laeva meeskond teatanud, et uppumiskohas kavatsetakse sukeldumisi läbi viia. Seetõttu oli Soome piirivalve sukeldujate tulekust teadlik.

Estonia vrakk lebab merepõhjas Soome majandusvööndis, kuid rahvusvahelistes vetes, kus Soome võimud võivad takistada vaid Soomes registreeritud laevu.

Vahetult pärast hauarahu rikkumist alustasid piirivalve ja keskkriminaalpolitsei juhtunu uurimiseks ühist juurdlust. Eeluurimist juhtiva uurija Jarkko Toivoneni sõnul on võimud tuvastanud kõik Fritz Reutersi pardal olnud isikud. «Pärast sukeldumist pöördus laev Saksamaale tagasi ja me tegime kindlaks kõik, kes pardal olid. Lisaks teeme koostööd peamiselt Rootsi võimudega,» märkis Toivonen.

Tegutses Norra filmikompanii

On kindlaks tehtud, et Fritz Reuteri pardal oli 11 inimest. Neli neist olid Saksa ja Poola päritolu meeskonnaliikmed. Ülejäänud olid reisijad, kelle hulgas oli kaks Rootsi, kaks Norra ja kolm Saksa kodanikku. Toivoneni sõnul korraldas sukeldumise Norra filmikompanii, mille eesmärk on vändata dokumentaalfilm.

Toivoneni kinnitusel oli filmikompanii teadlik, et Estonia vrakile sukeldumine on Eesti, Soome ja Rootsi seaduste järgi keelatud. Küll aga pole seda keeldu Saksa seaduses.

Kuna kahtlusaluste seas pole ühtegi Soome kodanikku, kandus peamine vastutus juurdluse eest Rootsi võimudele. Rootsi prokurör Helene Gestrin ei soovinud juurdluse edasist käiku kommenteerida. «Kuni juurdlus on algusjärgus, ei saa ma avaldada, mida me konkreetselt praegu teeme,» ütles ta.

Estonia hauarahu rikkumine võib Soome seaduste järgi kaasa tuua kuni ühe ja Rootsi seaduste järgi kuni kahe aasta pikkuse vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles