Tea ja kasuta: FortiFlora teeb lemmiku kõhu korda

Purina ONE
Copy
Foto: Unsplash

Ühe liigutusega toidule lisatav FortiFlora aitab leevendada kasside ja koerte kõhulahtisust ning teisi seedimisega seotud probleeme. Millest pre- ja probiootikumide kasulikkus tuleneb, seda selgitab loomaarst ja Pro Plani tootejuht Julija Abram.

Kassi ja koera seedetrakt on toidu lõhustamise, imendumise ja omastamise keskus. Lisaks on soolestik kõige olulisem immuunsüsteemi osa, mis kaitseb lemmiku organismi väliskeskkonna mõjude eest.

Soolestikus asub üle 70% keha immuunrakkudest ja 90% rakkudest, mis toodavad antikehi. Samas on soolestik koduks triljonitele mikroorganismidele.

Osa soolestikus elavatest bakteritest on potentsiaalselt patogeensed (kahjulikud), osa aga keha toimimiseks vägagi kasulikud.

Kasulik mikrofloora mõjutab premeesorganismi tervist, osaledes energia regulatsioonis ja mineraalide imendumisel. Lisaks toetab mikrofloora seedetraktiseina rakke, immuunssüteemi, kaitseb soolestikku seal elutsevate patogeenide vastu, aitab sünteesida vajalikke vitamiine ja palju muudki. Kui lemmiku kõht on korras, on tema tervis tugevam.

Mis mõjutab seedetrakti tervist?

Soolestiku tööd mõjutavad erinevad tegurid, nagu geneetika, keskkond, immuunsuse tugevus, sööt, stress, haiguste ravi andibiootikumidega ja vanus. Sageli, näiteks stressi puhul, esineb mitu tegurit korraga.

Õues elavale koerale võivad stressoriteks olla külm ilm ja vähe energiat andev toit, mille tõttu organism peab kehatemperatuuri hoidmiseks rohkem tööd tegema. Kui neile lisandub veel üks stressor (siseparasiidid, jooksuaeg vm), tekib kõhulahtisus ja koer võib haigeks jääda.

Paljud on kogenud lemmiku stressi üsna ebameeldival moel. Autosõidul, näitusel, võistlusel ja kliinikus võib stress kutsuda kassidel ja koertel esile kõhulahtisuse. Aju tajub pinget ja soolestik reageerib.

Samas, uuringud näitavad, et mõju võib olla ka vastupidine. Lemmiku aju töövõime ja isegi tema meeleolu sõltuvad soolestiku mikrofloora tasakaalust. Seega, toetades koerte ja kasside soolestiku mikrofloorat, saame mõjutada nende vaimset ja kognitiivset tervist.

Individuaalset mikrofloorat ei saa laias laastus muuta. Lemmiku poolt endale elu jooksul omandanud mikrofloora on unikaalne. Küll aga saab muuta hea ja halva mikrofloora tasakaalu, toetades seda pre- ja probiootikumidega.

Mis on probiootikumid?

Probiootikumid on elus mikroorganismid, mis mõjuvad kasulikult peremeesorganismile, kui neid manustatakse piisavas koguses.

Lemmikloomadel (ja ka inimestel) kasutatavad probiootikumid peavad olema turvalised (ei tohi kahjustada peremeesorganismi), stabiilsed (arvukus peab jääma toimet omavasse vahemikku) ja mõjuma kasulikult lemmiku tervisele.

Probiootikumide toime oleneb järgmistest teguritest: vastupidavus mao- ja sapphappele, võime koloniseerida seedetrakti, pärssida patogeenset mikrofloorat ja mõjutada immuunsüsteemi.

Paljud meil müüdavad probiootikumid on pakendatud kapslitesse, mis kaitseb probiootilist mikrofloorat mao- ja sapphappe eest, et see jõuaks jämesoolde, kus sellest on kõige rohkem kasu. Samal eesmärgil pakuvad mõned tootjad mikrokapseldust või teisi mehhanisme.

Erinevad probiootikumid on erineva toimega. Mõned toetavad immuunsüsteemi, teised stimuleerivad põletikuvastaseid aineid või eritavad antimikroobseid aineid.

Probiootikumid aitavad leevendada kõhulahtisust  ja teisi seedehäireid ning need on näidanud häid tulemusi ka hammaste tervise hoidmisel.

Mis on prebiootikumid?

Prebiootikumid, nagu inuliin, oligufruktoos, siguri juur ja teised, on toitainelised kiud, millest toitub kasulik soole mikrofloora, mille elutegevuse produkte omakorda kasutab keha  eelpool mainitud viisidel.

Kõik teadaolevad prebiootikumid on fermenteeruvad seedumatud süsivesikud. Kuna prebiootikumid maos ei seedu, jõuavad need jämesoolde, kus kasulik mikrofloora neid ootab.

Kassidel ja koertel puuduvad sellised ensüümid, mis suudaksid lagundada prebiootikumide sidemeid. Kuid nende jämesooles elav mikrofloora suudab neid sidemeid fermentatsiooni käigus lõhkuda.

Fermentatsiooni tulemusena tekivad muu hulgas ka lühikese ahelaga rasvhapped (Short Chain Fatty Acids - SCFA-d), mis alandavad seedetrakti pH-d. Madalam pH on ebasoodne patogeense mikrofloora arenguks, kuid kasulik söödas sisalduvate mineraalide imendumiseks.

Happelises keskkonnas valgu seedimise käigus tekkiv ammoniaak muudetakse ammooniumi ioonideks ja väljutatakse enne, kui see jõuab imenduda ja liikuda neutraliseerimisele maksa ja sealt neerude kaudu välja. Viimane ring oleks kahjulik maksa- või neeruhaigele loomale.

Liigse valgu seedimine tekitab osadel koertel puhitust ja kõhugaase. Keskmise täiskasvanud koera ratsioonis peaks olema kuivainest umbes 23% valku.

Millist probiootikumi eelistada?

Alati on kindlam valida selline toode, mille toime on tõestatud ja mis toimib enamikel loomadel.

Üks vähestest tõestatud toimega probiootikuimdest on Pro Plan FortiFlora, mida müüakse veterinaarkliinikutes.

FortiFlora on toidulisand, mis tõestatult toetab soolestiku tervist, tugevdab immuunfunktsiooni ning sobib igas vanuses koertele ja kassidele.

FortiFlora sisaldab kindlas koguses Enterococcus faecium SF68 tüve (mitte segi ajada Enterococcus faecium-iga), mis on tänu mikrokapseldusele stabiilsem ja efektiivsem.

Omanikku rõõmustab kindlasti seegi, et FortiFlora maitseb nii koertele kui kassidele. Hea maitse meelitab sööma isegi halva isuga lemmiku, mis on eriti oluline toiduvahetuse või haige looma puhul. Manustamine on väga lihtne,

FortiFlora tuleb lihtsalt raputada toidu peale, ja kõik!

FortiFlora TÕESTATUD kasutegurid kassidele:

- vähendab stressiga seotud kõhulahtisuse esinemissagedust,

- toetab kasside immuunsust,

- vähendab haigestumist kasside 1. tüüpi herpesviirusesse.

FortiFlora TÕESTATUD kasutegurid koertele:

- aitab keskmiselt kolme päevaga leevendada stressist põhjustatud kõhulahtisust,

- aitab kutsikatel luua tugeva immuunsüsteemi,

- kiirendas uuringus osalenud varjupaigakoerte paranemist kõhulahtisusest,

- vähendas koerte soolegaase.
 

Millistel juhtudel tuleks kasutada FortiFlorat?

- Mikrofloora rikutud tasakaaluga seostatav kõhulahtisus ja gastroenteriit, äge soolepõletik, halva konsistentsiga väljaheited, koerte soolegaaside vähendamine.

- Antibiootikumiraviga kaasnev kõhulahtisus.

- Stressist põhjustaud kõhulahtisus reisil, näitusel, võistlustel, koerte hotellis, kliinikus või koduvahetuse ajal.

- Toiduvahetusega seotud kõhulahtisus (uue, ravi- või tavatoidu kasutuselevõtmine, emapiimast võõrutamine, toiduks kõlbmatute asjade söötmine).

- Isutõstja hospitaliseeritud ja halva isuga lemmikloomadel ning veterinaartoidu kasutusele võtmise ajal.

- Immuunfunktsiooni parandamine.

- Dermatoloogiliste juhtumite haldamine.

Purina Pro Plan FortiFlora on saadaval nii kassidele kui koertele ning müügil veterinaarkliinikutes.

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid koeratoite erineva vanuse ja elustiiliga koertele. Tutvu Purina Pro Plan koeratoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Copy
Tagasi üles