Aija Mäkiaho: koerad mäletavad isegi kaks aastat hiljem, kust rada läheb

Purina ONE
Copy
Foto: Tiina Topoleva

Oktoobri alguses tehti Koeru ümbruse metsaradadel veokoeraspordi ajalugu. Esmakordselt maailmas sai teoks nelja etapiga võistlus lumeta radadel. Koertest, spordist ja rahvusvahelisest võistlusest rääkis lähemalt Pro Plan Estonian Dryland Weekendi peakohtunik Aija Mäkiaho Soomest. 

Milline on sinu suhe koertega ja kui kaua oled tegelnud veokoeraspordiga? 

Mina jõudsin selle spordiala juurde nõnda, et käisime mehega puhkuse ajal koerarakendiga sõitmas, ja see oli väga vahva! Mõne aja pärast ostsime endalegi neli koera ja rakmed. Sellest on nüüd möödas juba seitseteist aastat.

Peagi hakkas minu poeg koertega võistlema. Aastate jooksul on ta saavutanud väga palju. Ta on viiekordne maailmameister, Euroopa meister ja ka EMi hõbe.

Mina aga tunnistasin endale, et ma ei jaksa koerte järel joosta ning koertega stardialal tegelemine tundus ka töömahukas. Samas tahtsin  mingil moel veokoeraspordiga seotud olla ja hakkasin ennast harima. Nõnda saigi minust kelgukoerte koolitaja ning rahvusvaheliste võistluste kohtunik, ja sellega olen ma tegelnud juba paarkümmend aastat.

Estonian Dryland Weekendi peakohtunik Aija Mäkiaho vasakul.
Estonian Dryland Weekendi peakohtunik Aija Mäkiaho vasakul. Foto: Tiina Topoleva

Tänu pikale lumeperioodile on veokoerasport Soomes ilmselt populaarsem kui Eestis?

Tegelikult on just kuivamaa alad olnud tõusev trend nii Soomes kui ka ilmselt siin Eestis. Lumised talved on isegi Soomes üsna ebastabiilsed. Kord on lund ja teinekord ei ole seda üldse.

Samas, joostes ja erinevate ratastega saab ala harrastada nii sügisel kui ka kevadel ja Lõuna-Soomes peaaegu aastaringselt.

Seetõttu on ka uusi harrastajaid tulnud Soomes juurde just kuivamaa alade kaudu. Võistlustel on rohkem osalejaid, samas kui talvine osalejate arv püsib üsna stabiilsena.

Oled nüüd mitu päeva tegutsenud EDW peakohtunikuna. Kuidas võistlused on läinud?

Väga hästi! Võistlejad on olnud rahul ja on kiitnud huvitavaid radasid, mis on olnud parajalt tehnilised, paljude tõusudega ja nõudnud võistlejatelt head vormi.

Lisaks oli kavas õhtul pimedas sõidetav etapp.

See on uus asi, mida varem pole sageli juhtunud. Stardid anti kella kaheksa ajal ja siis oli väljas täiesti pime.

Venemaal korraldatakse Baltic Cupi raames võistlust White Night, mis on juba traditsiooniline öövõistlus. Kuna see aga toimub enne jaanipäeva, siis ei ole seal tegelikult väga pime.

Minu teada on kogu võistlus veokoeraspordis täiesti uudne. Nelja etapiga kuivamaa alade võistlusi ei ole varem tehtud.

Talvisel hooajal on mitmeetapilised võistlused Kesk-Euroopas väga populaarsed, kuid need toimuvad lumega. Norras korraldatav Norway Trail on ka selline võistlus, aga üldiselt on neid üsna vähe.

Foto: Tiina Topoleva

Mille poolest on neljaosaline võistlus raskem?

Koerte jaoks on väljakutseks see, et tuleb startida mitmel päeval järjest. Talvine veokoerte hooaeg on alles algamas. Praegune vorm sõltub sellest, kui palju on kellelgi olnud aega oma koera treenida ja kas tal on piisavalt jaksu, et võistelda mitmel päeval järjest.

Nelja etapiga Estonian Dryland Weekend nõuab vastupidavust ja head vormi nii koeralt kui ka inimeselt. Siin on oluline see, kui hästi koer taastub ja kas ta on ka järgmisel päeval heas jooksuvormis.

Milliseid väljakutseid esitab mitmepäevane võistlus korraldajatele?

Tavaliselt valmistatakse mitmepäevase võistluse jaoks ette üks rada ja sellel võisteldakse mitu korda järjest.

Kuid siin Koerus toimub iga etapp järgmisel päeval ja uues kohas. Rada tuleb maha võtta ja uuesti üles ehitada. See on kindlasti keeruline, nõuab korraldajatelt üsna palju paindlikkust ja tekitab väga palju tööd juurde.

Kas koerte jaoks on samuti huvitav võistelda erinevatel radadel?

Koerad peavad paremaks ikka seda, mis on neile varasemast tuttav. Nii on ka võistlustel. Kui nad peavad võistlema iga kord uuel rajal, siis tähendab see suuremat pingutust. 

Tavaliselt on rada juba teisel läbimisel koerale tuttav ning ta teab täpselt, millal ja kuhu pöörata. Koertel on uskumatult hea mälu.

Neil on isegi aasta või kahe pärast meeles, kust rada läheb.

Kui aga rada on vahepeal muudetud, peab võistleja olema väga tähelepanelik, et koer ei pööraks vanale rajale. Käsk peab tulema täpselt õigel hetkel. Muidu jõuab koer mälu järgi pöörde ära teha.

Foto: Tiina Topoleva

Millised koerte omadused võistlustel välja tulevad?

Veokoeraspordis pakub kõige rohkem rõõmu see, kui koer tahab joosta ja vedada. Kõigil koertel seda tahet ei ole.

Samas, paljudele koertele meeldib väga võistelda. On olemas koeri, kellel on nii tugev tahe võita, et see lausa paistab silma. 

Meie perel oli õnn omada koera, kes tahtis alati ees joosta ja alati võita. Tema võidutahe oli uskumatult suur.

See on tõeline kingitus kogu alale, kui mõni selline pärl välja ilmub. Ka koera võidutahe võib olla nii tugev, et ta tahab iga järgmise võistleja kinni püüda ja siis üha edasi joosta.

Ma usun, et veokoeraspordi tulevik kuulub kuivamaa aladele, sest lumise talve peale ei saa enam kindel olla.

Kuivamaa alad võimaldavad ka ilma lumeta koeraga metsas joosta ja rattaga sõita. Nagu üks väga kogenud võistleja ütles: kui varustus on õige, siis on treenimiseks alati hea ilm. Oluline on ju see, et inimesed saaksid koos koertega ala edasi harrastada.

Purina Pro Plan on Estonian Dryland Weekendi peasponsor.

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid koeratoite erineva vanuse ja elustiiliga koertele. Tutvu Purina Pro Plan koeratoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.
 

Copy
Tagasi üles