Praktilised näpunäited listeeriabakterist hoidumiseks (4)
Listeeriabakteri levikust on räägitud palju, kuid kui ohtlik või ohutu see mikroob ning mida inimesed sellest teadma peaksid, uuris «Aktuaalne kaamera», vahendab ERR Novaator.
Soovitused tarbijale:
- Riskirühma kuuluvad inimesed, näiteks rasedad, imikud, bioloogilist ravi saavad inimesed ja eakad ei tohiks tarbida kuumutamata liha- ja kalatooteid.
- Listeeria on kõige ohtlikum toidupatogeen ning iseäranis hästi paljuneb ta toorpiimas ja sellest valmistatud juustudes, kuumutamata liha ja kala valmistoodetes, näiteks külmsuitsu ja õrnsoola toodetes.
- Imikud on riskirühm, ehkki tavapäraselt nad kala ei söö, kuid neile annavad vanemad vahel toorpiima, kust nad võivad saada listeeriabakteri.
- Kui toorlihast valmistoodetesse ei ole lisatud säilitusaineid, tasub valida võimalikult lühikese säilimisajaga toode, süüa seda võimalikult kaua enne säilimisaja saabumist ning mitte jätta seda seisma külmkappi või toasooja.
- Kõige kindlam viis vältida listerioosi on kuumutada kala- ja lihatooteid enne söömist.
Loe lähemalt ERR Novaatorist.