Paksu pahameelt tekitanud Vene kassiteater väisab taas Eestit (2)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Kuklachevi kasside teater Tallinnas.
Kuklachevi kasside teater Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Detsembris saabub Eestisse turneele Kuklachevi teater, mille trupp koosneb enam kui 40 kassist. Loomakaitsjate hinnangul on tegu ebaeetilise meelelahutusega, mida toetada ei tohiks. 

Kuklachevi teatrietendust promotakse kui unikaalset ettevõtmist, mis viib pealtvaatajad seiklusretkele võlumetsa. Dresseeritud kasside roll etenduses on teha akrobaatikatrikke, mis ühendatakse teatri- ja illusioonielementidega. 

1990. aastal tegevust alustanud teatrit on pikka aega saatnud süüdistused loomade väärkohtlemises. 2016. aastal rääkis teatrikasside veterinaarina töötanud Nikolai Loginov veebilehele Vice, et loomi hoiti näljas, et nad laval toidu nimel trikke teeks ning kassiteatri algusaegadel ei lasknud Dimitri Kuklachev loomi kastreerida ja steriliseerida, sest tahtis, et nad paljuneks. Kuklachevi teater on Eestis mitmel korral käinud ning kohalikud loomakaitseorganisatsioonid on varemgi kutsunud inimesi üles tsirkust boikoteerima.

«Loomade kasutamine tsirkuses pole õigustatud eetilis-kultuurilistel, teaduslikel, õiguslikel, majanduslikel ja hariduslikel põhjustel,» seisis loomakaitseorganisatsioonide 2015. aastal avaldatud ühispöördumises. «Loomad tuuakse kunstlikku keskkonda, kus neid inimeste lõbuks alandatakse. Armastatud kodukassid ei sõida vabatahtlikult jalgrattaga, ei seisa esikäppadel ega riieta end kostüümidesse. Kõik sellised tegevused on loomadele peale sunnitud ning tihti saavutatud vägivaldsete meetoditega.»

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) on ka nüüd kassiteatri tegevuse vastu. «Loomakaitse Selts ei poolda ühegi looma kasutamist üksnes meelelahutuslikul eesmärgil,» ütles ELSi kommunikatsioonijuht Geit Karurahu. «Seda eriti rändtsirkustes, kus loomade pidev transport ja elutingimused ei suuda täita loomade vajadusi ega võimaldada neile loomuomast käitumist.» Ka Varjupaikade MTÜ tegevjuht Triinu Priks lisas, et nende seisukoht ajas muutunud ei ole ja kassiteatri etendusi nad külastada ei soovita.

Annika Lepp loomade eestkoste organisatsioonist Loomus nentis, et 21. sajandil teavad inimesed teiste loomade kohta juba nii palju, et nende ekspluateerimine pelgalt meelelahutuse eesmärgil peaks jääma ajalukku. «Loomatsirkus on iganenud meelelahutusvorm. Kuigi inimestega hästi kohanenud, on ka kassidel raske taluda pikki reise ümber maailma, küsitavate meetoditega treeninguid ja kohustuslikke regulaarseid esinemisi,» sõnas Lepp. «Miks peaksime end kaasaegses maailmas naerutama loomatsirkusega, kui imeliste akrobaatikatrikkidega saavad hakkama andekad inimesed, ja seda eelkõige vabatahtlikult, nende enda tingimustel?»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles