Loomaarst annab nõu: kutsika tervis ja hooldamine

Copy
Foto: Unsplash

Kutsikas on pere täisväärtuslik liige, kelle tervise ja heaolu eest tuleb tähelepanelikult hoolt kanda. PetCity loomakliiniku veterinaar Kristel Loorits räägib, millal tulla esimest korda tervisekontrolli, mida seal tehakse ning mida tasub uue neljajalgse sõbra toitumise ja hooldamise puhul kõrva taha panna.

Millal peab kutsikaga tulema loomaarsti juurde?

Kutsikaga võiks tulla kontrolli enne vaktsineerimist, et teda saaks kaaluda, valida välja ussirohu ning vajadusel teostada välisparasiiditõrje. Parim on see, kui kutsikas on saanud esimese vaktsiini juba 8-nädalaselt ema juures olles. Juhul kui kutsikas on terve, omanik saab teda kodus kaaluda ja ussirohu manustamisega ise hakkama, siis tasuks järgmisele vaktsineerimisele tulla alles 12-nädalaselt. Üldiselt vaktsineeritakse 8-nädalaselt, 12-nädalaselt ja 16-nädalaselt. Olenevalt vanusest, millal kutsikas võetakse ja milliseid vaktsiine ta on saanud kasvataja juures, saab loomaarst teha edasise skeemi. Kindlasti peab pöörduma veterinaari poole, kui kutsikas muutub loiuks, oksendab või tal esineb ägedat kõhulahtisust. Edaspidi, kui kõik esmased vaktsiinid on tehtud, peaks tervisekontrollis käima kord aastas.

Milliseid protseduure loomaarsti juures tehakse?

Kutsikat kaalutakse, talle tehakse kliiniline ülevaatus ning vastavalt vanusele saab ka vaktsineerida, ent viimast ainult siis, kui ussirohi on antud. Juhul kui ussirohtu pole antud, siis saab seda teha loomakliinikus. Vaktsiinidest tehakse alguses koerte nn kutsikavaktsiin, mis sisaldab katku-, adeno-, parvo- ja paragripiviiruse tüvesid. Väga noortele tehakse ainult parvo- ja katkuviirustüvega vaktsiini. Samuti saab paigaldada kiibi ja selle ka lemmikloomaregistrisse kanda, sest registreerimata kiibil pole erilist mõtet. Marutaudi vaktsiin on Eestis kohustuslik ning seda tehakse alates 12. elunädalast. Rangelt soovituslik on ka leptospiroosi vaktsiin.

Kui on soov kutsikas steriliseerida või kastreerida, siis millal tasub see ette võtta?

See, mis vanuses tasub koer steriliseerida või kastreerida, sõltub tõust ja suurusest. Juhul kui tegu on väikese koeraga, siis saab teha protseduuri juba enne esimest eluaastat või jooksuaega. Suurt tõugu koerte puhul soovitame oodata, kuni loom saavutab täiskasvanu mõõdud ning möödunud on ka esimene jooksuaeg. Ehk umbes ühe-kahe aasta vanuselt.

Mida peab teadma kutsika toitumise kohta?

Kindlasti peab küsima, mida sõi kutsikas kasvataja juures ja võimalusel paluma toitu kaasa või ostma kohe koju samasugust toitu. Elukoha muutus ning ema juurest äravõtmine on kutsika jaoks juba piisav stress ning pole mõtet seda toidu järsu muutmisega veelgi hullemaks teha. See võib tekitada ägedat oksendamist, kõhulahtisust, loidust ning isutust. Kutsikale ei tasu kohe pakkuda mitmesuguseid erinevaid toite või maiuseid. Tasa ja targu, ei tasu tormata.

Alates kolmandast elunädalast hakkavad kutsikad saama lisatoitu. Esimesed ampsud on körditaolised vedeldatud konservid või leotatud jahvatatud krõbinad. Toiduks sobivad kutsikatele mõeldud krõbinad ja konservid. Mida kvaliteetsem toit, seda paremini see seedub ja kutsikas kasvab.

Kui soovite kutsikale anda muud toitu kui ta sai kasvataja juures, siis peab üleminek toimuma järk-järgult. Umbes ühe nädala jooksul võiks endisele toidule lisada pisut uut ning koguseid tasapisi suurendada.

Mida peab teadma kutsika hooldamise kohta?

Väike kutsikas vajab hoolt ja armastust ning rohkesti tähelepanu. Varakult tuleb selgeks õpetada erinevad hooldusprotseduurid – kammimine, hammaste pesemine, küünte lõikamine, kõrvade puhastamine. Koerale tuleb õpetada, et füüsiline kontakt inimesega on normaalne ning ta peab adekvaatselt reageerima.

Kui esineb seedehäireid, siis saab abi pro- ja prebiootikumidest ning seedepastadest, ehkki kui nii noorel loomal on terviserike, siis tasub esmalt pigem konsulteerida veterinaariga või minna kliinikusse. Kui abi on vaja kiiresti, siis tasub pöörduda PetCity 24H lemmikute kiirabisse ning võimalusel anda tulekust teada ööpäevaringselt toimival telefoninumbril 15222. 

Mida peaks koju varuma?

Õige toit

Kutsikad vajavad spetsiaalset ja tasakaalustatud toitu. Et kutsikad on väga aktiivsed ja vajavad kasvamiseks jõudu, siis peaksid nad sööma neli kuni kuus korda päevas. Selleks, et nende arenev ja kasvav organism saaks toidust kätte kõik vajaliku, ei tohiks toidu pealt kindlasti kokku hoida, vaid investeerida kvaliteetsesse, kõrge lihasisaldusega ja täisväärtuslikku toitu. Samuti tuleb toidu valimisel arvestada tõugu ning muid eripärasid. Valikus on väga erineva koostise ja pehmusega kuivtoitu, mistõttu tuleb etiketiga põhjalikult tutvuda ning vajadusel küsida nõu spetsialistilt. Tingimata peaks toidu ostma loomapoest või -kliinikust.

Rohkelt mänguasju

Selleks, et peletada uue parima sõbra igavust ning hoida teda pahandustest eemal, tasub koju varuda erinevaid mänguasju. Juhtmete ja kingade närimiselt tähelepanu kõrvale juhtimiseks sobivad väga hästi erinevad puslemängud, toidupallid ja närimismaiused. Kahtlemata on põnevad veel piiksu- ja tirimismänguasjad. Kõikide mänguasjadega ei ole koera soovitatav üksi koju jätta ning lemmikloomapoe müüjad oskavad kindlasti nõu anda, millised on õiged ja ohutud mänguasjad. Kui kutsika närimisvajadus on väga suur, siis on PetCity kauplustes saada eriti tugevaid närimismänguasju firmalt ZogoFlex.

Turvalised ja sobivad tarvikud

Kui kutsikas tuleb majja talvisel ajal, siis arvestage sellega, et mõnda lühema karvaga tõugu on kindlasti vaja külma eest kaitsta. Selleks sobivad erinevad vestid, joped ja kombinesoonid. Jalutamiseks on kutsikale väga head traksid, mida on võimalik vastavalt looma suurusele reguleerida. Samuti on valikus erinevaid turvatrakse autos kasutamiseks. Kutsikale peaks varuma ka oma pesa ja toidunõud, et ta saaks juba varakult selgeks, kus ta magab ja sööb.

Uuri lähemalt: www.petcity.ee

Copy

Märksõnad

Tagasi üles