Koeraga koos õue sportima

Copy
Foto: Pexels

Mis võiks olla parem, kui üheskoos lemmikuga värskes õhus aktiivselt aega veeta? Sügis on koeraspordi tipphooaeg, ehkki tegelikult saab koos sporti teha aastaringselt.

Koer vajab palju liikumist, et hoida lihased toonuses ja energiat maandada. Omanikul tuleb endale teadvustada, et pärast pikka tööpäeva, kui loom on kaua aega toas veetnud, tuleb tal lemmikuga aktiivselt tegeleda – jalutada, joosta ning võimaldada talle erinevaid aktiivseid tegevusi.

Loomad ei taha päev otsa diivanil vedeleda, täpselt samamoodi nagu meiegi, ning lõpuks võib selline tegevusetus viia erinevate tervise- ja käitumisprobleemideni. Lisaks pakub regulaarne õues jooksmine ja aktiivselt sportimine koerale vaheldust ja rõõmu ning on hea võimalus sotsialiseerumiseks. Ühtlasi muutub tugevamaks omaniku ja lemmiku omavaheline side ning teineteisemõistmine.

Enne kui asuda koeraga tõsisemalt trenni tegema, tasub veenduda, et ta on sitke ja vastupidav. Tasub külastada loomakliinikut ning lasta lemmiku tervist põhjalikult kontrollida. Lisaks vajab koer täisväärtuslikku ja kvaliteetset toitu, mis tuleb kindlasti soetada loomakliinikust või spetsiaalsest loomapoest.

Selleks, et sportimine oleks nii sulle kui ka lemmikule mugav ja turvaline, vali õige varustus. Veospordi jaoks tasub kindlasti soetada spetsiaalsed traksid, muu varustus oleneb konkreetsest spordialast.

Põnevad alad, mida koos lemmikuga harrastada:

Koerakross ehk canicross, kus on tavaliselt koerajuhi ette rakendatud üks koer. Koerakrossiks on vaja veovööd, mis kinnitatakse jooksja keha külge vöökohta ning koera veorakmeid, mille küljes on vetruva osaga veoliin. On oluline, et veoliin oleks pingul ning koer peab liikuma jooksja ees, mitte taga ega kõrval.

Jalgrattavedu ehk bikejoring, mida harrastatakse ühe või kahe koeraga. Oluline varustuse osa on veotraksid, mis käivad koeral seljas ning ratta külge kinnitatakse vetruv veoliin. Veoliini kinnituskoht võiks paikneda allpool lenkstangi.

Tõukerattavedu ehk scooter, mida harrastatakse kahe koeraga. Oluline varustuse osa on veotraksid, mis käivad koeral seljas ning tõukeratta külge kinnitatakse vetruv veoliin. Veoliini kinnituskoht paikneb allpool lenkstangi.

Käruvedu on spordiala, kus harrastatakse vedu kolme kuni kaheksa koeraga. Nelja koeraga käruveo klassis võib käru olla nii kolmerattaline kui neljarattaline. Ülejäänud klassides peab käru olema neljarattaline. Koerad rakendatakse käru ette.

Kelguvedu on traditsiooniline kelgukoerte spordiala. Rakendis võib olla piiramatu arv koeri, minimaalne number on seitse. Koerad rakendatakse vastavalt oma ülesannetele kelgu ette, et kelku vedada. Kelguveol kasutatavate koerte tähtsaimad omadused on vastupidavus ja kiirus.

Suusatajavedu ehk skijoring, kus on tavaliselt rakendis üks kuni kaks koera. Suusatajaveo harrastamiseks peab olemas olema tavaline suusavarustus, veovöö, mis kinnitatakse suusataja keha külge veidi vöökohast allapoole ning koera veorakmed, mille küljes on vetruva osaga veoliin.

Rakendisuusatamine ehk pulka on väga sarnane suusaveole. Tavaliselt kasutatakse rakendisuusatamises ühte kuni nelja koera ning koerad rakendatakse kelgu külge aisade abil. Kelk omakorda on kinnitatud koera/rakendijuhi külge. Kõik kolm osa on omavahel ühenduses. Eristatakse lühikest ja pikka pulkat – lühikeses on koer koos inimese ja varustusega, pikas on lisaks tavapärasele varustusele ja koerajuhile mitu koera.

www.petcity.ee

Copy
Tagasi üles