Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Tallinlanna korterist leiti elusalt mädanev ja vakladest puretud saksa lambakoer (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Möödunud reedel said Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) vabatahtlikud šokeeriva vaatepildi osaliseks. Politsei kutsel sõitsid loomakaitsjad Tallinnas Puhangu tänaval asuvasse korterisse, kus vireles vakladest puretud saksa lambakoer.

Politsei oli majja kutsutud kohutava haisu pärast, mis hoone trepikojas levis. Korterisse sisenedes võttis avanenud vaatepilt sõnatuks. «Mitte kõige korrektsemate elukommetega Irina korteris, keset prügilaga, lebas saksa lambakoer. Hais ajas öökima kõik seal viibijad,» kirjeldasid ELL-i vabatahtlikud. «Lisaks lehale, mis korteris oli seoses kohutava räpasusega, haises hullusti ka koerake, kelle keha katsid kohutavad mädanevad haavandid. Koer lihtsalt lebas oma väljaheidete sees, haavades olid toimetamas juba prisked vaglad.»

Loomakaitsjate hinnangul olid koera haavandid tekkinud pikaaegsest lamamisest, kuna perenaine teda ei pööranud. Korteris elav Irina väitis, et üheksa-aastane koer oli sedasi lamanud umbes kuu aega. Koer tuli esmajoones toimetada kliinikusse, kuid kuna tegemist oli teisel korrusel asuva korteri ja kriitilises seisus loomaga, kutsuti appi päästeamet. Mehed aitasid koera koera kanderaamiga alla ja panid ELL-i vabatahtliku Katrin Kivi autosse. Vaatamata raskele seisundile oli koer kontaktne ja häälekas. 

Kliiniku veterinaarid tuvastasid mitmeid väga suuri haavandeid, mis ulatusid välja luudeni. Haavades olid prisked vaglad. Koera tagakeha oli halvatud ja tagajäsemed väga paistes ning jäigad. Koera küüsi polnud ilmselt kunagi lõigatud.

«Nii pikad küüned viitavad sellele, et looma polnud ilmselt enne lamama jäämist juba väga kaua jalutama viidud. Koera põis oli nii suur ja täitunud, et esimese hooga kahtlustati kasvajat. Kateetri abiga eemaldati põiest üle kolme liitri uriini, kasvajaid ei tuvastatud,» kirjeldas ELL koera seisundit. «Koer oli alajahtunud ja tema üldseisund oli väga kehv. Lisaks terviseprobleemidele oli ta ka nälginud ja kõhetunud.»

Hope nimeks saanud koera haavad puhastati, loom pesti puhtaks väljaheidetest ja talle määrati ravimikuur. Kuna kutsa pole võimeline end ise liigutama, pööratakse teda iga paari tunni tagant. Esmasel vaatlusel tuvastati, et tagajalgades puudub süvatundlikkus ning täna konsulteeritakse neuroloogiga. 

«Me pole veel valmis alla andma, sest on näha, et Hope tahab elada,» kirjutas ELL sotsiaalmeedias. «Looma perenaine Irina loovutas koera Loomakaitse Liidule ja meie oleme nüüd tema pere. Oleme ennegi olnud tunnistajaks suurematele ja väiksematele imedele — enne, kui lootus pole kadunud, ei anna ka meie alla.»

Irina suhtes teeb ELL politseisse avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks. Loomakaitsjad panevad aga inimestele südamele, et kahtlastest olukordadest tasub alati teatada, sest vaid niiviisi on võimalik ära hoida mõne looma piinarikas ja võigas lõpp. 

Hope'i raviarved on praeguseks kerkinud üle tuhande euro ning suuremad uuringud on veel ees.

Kui soovid koera paranemist toetada, saad seda teha pangaülekandega: 

Selgitus «Hope»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

Loomade ravi saad toetada ka helistades liidu annetustelefonidele:

9000 777 (5.-)
9000 888 (10.-) 

Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles