Ründavad hobused teevad Hiiumaal turistidel meele mõruks (18)

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Hiiumaal sattusid inimesed juuli lõpus hobusekarja meelevalda, kui hobused hakkasid ründama inimestega kaasas olnud koeri, vahendab BNS Hiiu Lehte. 

Kõikidel Hiiumaad tutvustavatel veebilehtedel kutsutakse külastama Kassaris asuvat Sääretirpi, kitsukest merre viivat maariba. 27. juulil viisid sellesse, paljude jaoks eksootilisse paika oma külalised Masha Peicaud ja Seda Bulgakova. Koos hulga täiskasvanute ja lastega oli neil kaasas ka kaks koera, kes korralikult rihma otsas.

«Läksime tirbile. Maaninal sõid hobused. Nad ei olnud aiaga piiratud, vaid olid seal vabalt. Kui nad märkasid mu koeri, ründasid nad neid. Me kõik ehmusime väga. Seda jooksis mu koertega tagasi, aga mina püüdsin hobuseid peatada. Lihtsalt karjusin nende peale. Lõpuks nad peatusid ja keegi tuli ning aitas hobused tagasi suunata, aga sündmuskohal oli palju inimesi, palju lapsi ja selline rünnak oli väga ohtlik! See võib olla eluohtlik!» kirjeldas Masha Peicaud juhtunut.

«Me peame ka ise hobuseid ja kuigi nad on meile väga kallid, tean väga hästi, kui ohtlik selline rünnak võib olla,» lisas ta.

Augusti algul võttis lehetoimetusega ühendust soomlanna Marja, kes samal päeval käis Sääretirbil koos koeraga, keda hobusekari samuti ründas. «Minu koer oli rihmas, kui tuli paarkümmend hobust ja kaks neist ründasid minu koera,» kirjeldas ta juhtunut.

Väravas oli tekst, et lemmikloom peab tirbile minnes olema lõastatud ja nii ta ka tegi – koer oli rihma otsas. Tema arvates võiks väraval selle asemel olla hoiatus, et aias on lahtised hobused: «Muidu Sääretirbile minevad turistid ei tea, et seal jooksevad hobused!»

Ta vestles hiljem ka hobuste omanikuga, kes olevat soovitanud hobuste lähenedes käed üles tõsta, et nii suuremana paista.

Hiiumaa suurima turismiettevõtte OÜ Mainegrupp omanik Sander Kopli ütles, et Sääretirp ja loomade karjatamine on olnud seotud aastakümneid ning see aitab hoida paika just sellisena, nagu paljud seda praegu teavad. «On kahetsusväärne, et inimesed ei ole tundnud end hobuste läheduses turvaliselt. Arvan, et konkreetsed käitumisjuhised ja olukorra tutvustus karjatusalale sisenemisel aitaksid tulevikus selliseid vahejuhtumeid ära hoida,» ütles Kopli. «Loomulikult peab hobuste omanik olukorral silma peal hoidma ja vajadusel karjas muudatusi tegema.»

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles