Loomaaed tutvustab tiigripäeval tulevast tiigriorgu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Pootsman.
Pootsman. Foto: Tallinna loomaaed

Kuigi amuuri tiiger Pootsman on hetkel Tšehhis «isapuhkusel», on Tallinna loomaaial tiigripäeva tähistamiseks sellegipoolest põhjust.

Pühapäeval, 28. juulil kell 11 ongi kõik tiigrisõbrad oodatud loomaaeda tiigripäevale, et rääkida tiigrite ohustatud olukorrast looduses ning amuuri tiigrite ja teiste Kaug-Ida liikide tulevasest kodust – Tiigriorust. 

Tiigripäeval saavad külastajad tutvuda, milline hakkab olema tulevane tiigriorg. Eskiisi näitel tutvustatakse tiigrioru ekspositsiooniala ning selle elanikke. Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi (TLSS) esimees Alar Lõhmus kõneleb käimasolevast tiigrioru rajamise toetuskampaaniast. Tallinna loomaaias paljusid tiigrikutsikaid üles kasvatanud zoo-osakonna juhtivspetsialist Anne Saluneem kommenteerib videot Pootsmani järglastest Zlíni loomaaias.

Enam kui 45-aastat loomaaianduses tegutsenud ning sagedane rändaja Mati Kaal viib muhedate reisijuttude saatel Kaug-Itta – amuuri tiigri looduslikule levialale. Lisaks toimub Tallinna loomaaia ja Denim Dreami koostöös valminud heategevuslike särkide erikollektsiooni DD X ZOO esmaesitlus ja müük, mille iga toote ostult läheb 5€ tiigrioru rajamise toetuseks. Avatud on SA Lutreola Liigikaitse Butiigi ja TLSSi heategevuslike toodete müügikohad. Lapsed saavad end töötubades kaunistada näomaalingutega ning joonistada tiigrit, meisterdada tiigrimaske ja osaleda orienteerumises.

KAVA:

  • Kell 11 kõnelused tiigrist
  • 11:30 tutvustame Tallinna loomaaeda rajatavat Tiigriorgu
  • 11:45 räägime Tiigrioru kampaaniast
  • 11-15 rändame koos Mati Kaalu reisijuttude ja fotodega Kaug-Itta – amuuri tiigri looduslikule levialale
  • 12:00 vaatame koos Tiigri-Anne kommentaaridega tiiger Pootsmani kutsikate videot

Terve päev on avatud näomaalingute, tiigrimaalimise ja tiigrimaskide meisterdamise töötoad ning SA Lutreola, Denim Dreami ja TLSSi heategevuslike toodete müügipunktid.

Koostöös Tallinna Loomaaiaga on Denim Dream loonud heategevuslike T-särkide erikollektsiooni DD X ZOO, mille ostu puhul toetad Tiigrioru valmimist ning tiiger Pootsmani kojusaabumist viie euroga!

Kas teadsid, et…

Sarnaselt teistele tiigri alamliikidele on ka amuuri tiigri looduslik säilimine suures ohus. Varem Kaug-Idas ulatuslikult levinud amuuri tiigri tänapäevane levikupiirkond on tugevalt kahanenud – ainsaks pelgupaigaks on jäänud Sihhote Alini mäestik Venemaa kaguosas ja väiksed maalapid Põhja-Hiinas, kus on säilinud kokku ligi 500 isendit.

Suurimateks ohtudeks amuuri tiigrile on salaküttimine ning elupaikade hävimine illegaalse metsaraie tõttu. Salaküttimise peamiseks käivitajaks on suur nõudlus tiigri kehaosade järele Hiina rahvameditsiinis. Sealsete traditsiooniliste uskumuste kohaselt, mida järgivad igapäevaselt miljonid inimesed, saab tiigriluudega ravida reumat ning liigesepõletikke.

Amuuri tiigri kaitsmiseks tehakse aktiivset rahvusvahelist koostööd. Euroopa Ohustatud Liikide Programmi (EEP) raames paljundatakse tiigreid tehistingimustes, mis võimaldab teadlastel nende loomade kohta rohkem teada saada, koolitada välja spetsialiste ning harida üldsust. Tulevikus loodetakse metsikut tiigripopulatsiooni turgutada paljundusprogrammis sündinud loomadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles