Ahvi rünnak läks turistile maksma üle 5000 euro

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Indoneesias Bali saare puhkusel viibinud Patrizia Accoglienzat hammustas kaelast ahv. Rünnak läks talle maksma üle 5000 euro.

42-aastane Austraaliast pärit fotograaf Patrizia külastas ahvide püha metsa kaitseala Ubudis. Ta filmis parajasti ühte kahe meetril kaugusel olevat ahvi, kui järsku  hüppas eikusagilt tema seljakotile suur ahv ning hammustas kaela verele. Ta lükkas kohkunult suure ahvi eemale, kes maha hüppas ning talle hambaid näitas. 

Pargi esmaabipunktis kinnitati Patriziale vastavat sertifikaati näidates, et ühelgi ahvil pole marutaudi. Kahe hambajäljega haav puhastati antiseptikuga. Sellegipoolest otsustas Patrizia igaks juhuks kõik vajalikud süstid teha. Kahe nädala jooksul pidi ta tegema neli tavapärast marutaudisüsti. Iga süst maksis 25 eurot ja ühe neist tasus ahvipark. Reielihastesse tehtud kaks immunoglobuliini süst maksid kumbki 2500 eurot. Kahe nädala varu hepatiiditablette olid tasuta. 

Õnneks oli Patrizial Austraalias tehtud reisikindlustus ning kindlustusettevõte katab tema kulud. Kuid ettemaksuna oli see summa samuti tohutu. Pärast traumaatilist kogemust ei soovi Patrizia enam ahviparke külastada. Ta nägi esmaabipunktis ka teisi inimesi, keda olid ahvid hammustanud või kriimustanud.

Ubudi püha ahvide metsa kaitseala esindaja ütles, et marutaud on külastajate tavapäraseim mure ning nad teevad alati marutauditesti, kui mõne ahvi selge põhjuseta surnuna leiavad. Selleks kasutatakse ahvide ajukudet. 2013-2015 tehtud testidest ei tuvastatud marutaudi. 2016-2019 pole teste tehtud, sest ühtegi ahvi pole põhjuseta surnuna leitud. 

Ahvid võivad külalisi hammustada, sest neil on toitu, jooke, plastikut, paberkotte või neil on külastajaga mingisugune interaktsioon. Ahvid pole loomult agressiivsed, vaid kaitsevad end vaid siis, kui tunnevad end ohustatuna. Metsikute loomadena käituvad nad ootamatult. Ubudi kaitseala pakub külastajatele juhiseid, mida tuleks külastuse ajal järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles