Kuidas lemmikloomatoidu etiketti lugeda?

Copy
Foto: Pixabay

Lemmiklooma pidades tuleb omanikul veenduda, et toit, mida ta oma loomale pakub, oleks kvaliteetne ja loomale kasulik. Paraku ei teata sageli, mida ja mis koguses loomale anda tuleks. Samuti on poeletilt lihtne ja odav toit kaasa haarata, kuid ei süveneta etiketi lugemisse, või ei osatagi seda üldse õigesti teha. Samas on seda eriti oluline lugeda osata, kui loom peaks mõne toiduaine suhtes tundlik olema.

Kauplustes on nii koertele kui kassidele suures valikus toitu. Koerad vajavad kindlasti valku, kuid odavad poekettide toidud sisaldavad tihtipeale väga väikeses koguses liha ja suurem rõhk on pandud geneetiliselt muundatud teraviljale, mida on odav toota. Liiga suur teravilja kooslus tootes võib aga esile kutsuda tõsiseid terviseprobleeme nagu allergia, neerupuudulikkus või diabeet. Seega tuleks toitu valides etiketti lugeda ja jälgida, et kui seal liha alla 50% on, ei tasu seda oma lemmikule osta. Heas ja loomale kasulikus kvaliteetses toidus on kõik koera eluks vajalik nagu liha, kont ja siseorganid, aga ka seedimise toetamiseks väikeses koguses köögivilja ja õli õiges vahekorras.

Ka kassile süüa valides peaksid jälgima, et selles võimalikult palju liha või kala oleks. Kuna kassid vajavad rohkem valku kui enamik teisi imetajaid, tuleks talle toitu valides vaadata, et liha toidu keskne koostisosa oleks. Mida suurem protsent seda toidus on, seda parem. Kass ei suuda iseseisvalt piisavalt tauriini toota. Lihast saadav tauriin on aga asendamatu aminohape, mis mõjutab looma südametööd ja on antibakteriaalsete omadustega. Ilma selleta võib kass nägemise kaotada ja viljatuks jääda. Taimset ja vähese lihasisaldusega toitu süües jääks kass väga haigeks. Lisaks võivad tema silmad rähmaseks muutuda, karv tuhmuda ja nahk sügelema hakata. Seega on kvaliteetne ja liharikas toit kassile väga vajalik.

Oska etiketti lugeda

Väga sageli määrab toidu hind selle kvaliteedi. Sellegi poolest ei tasu toitu tema hinna järgi valida lootes, et järelikult on kvaliteet hea ning sellest piisabki. Teinekord võib loomal mõne koostisosa vastu allergia olla, seega tuleks kindlasti lugeda, mis toidu etiketil kirjas on.

Lähtuda tasuks viiest esimesest välja toodud komponendist. Jäta valikust välja kindlasti need toidud, milles on suhkrut, kunstlikke maitsetugevdajaid, värvaineid ning loomseid kõrvalsaadusi. Igasugused kõrvalsaadused, ka taimsed, on üldjuhul väga madala toiteväärtusega ning ülejäägid. Loomsete kõrvalsaaduste puhul võib näiteks tegemist olla luude, naha, karvade ja silmamunadega, mis on sisuliselt prügi. Igasugu lisaaineid kasutatakse toidu maitsvamaks muutmiseks, kuid tegelikult ei ole neid sinu lemmikule vaja. Mingit toiteväärtust neist ei saa. Samuti jäta valikust välja toidud, milles on vesinikkloriidhapet. Seda kasutatakse lemmikloomatoidutööstuses selleks, et toit paremini seeduks. Kui toit on aga kvaliteetne ja puhas igasugustest ülejääkidest, seedub see hästi niisamagi.

Hea lemmikloomatoit sisaldab lihajahu või liha, teravilju, puu-, köögi- ja juurvilju ning mineraalaineid (toortuhk). Kui lihajahu võib esmalt ära hirmutada, siis tegelikult ei ole see midagi hirmsat – see võib tähendada peenestatud luid, nahka ja päris liha ning see on üldjuhul väga valgu- ja rasvarikas. Muidugi tasub vaadata, et see ainus lihasaadus toidus poleks. Kvaliteetne toit sisaldab suurel hulgal ka päris liha.

Kui loomal on allergia...

Nagu lihal, on ka parajas koguses teraviljadel looma toidus oluline roll. Paraku võib mõni loom nende suhtes allergiline olla. Teraviljad on väga head süsivesikuallikad ning juhul, kui otsustad siiski enda lemmiku viia teraviljavabale dieedile, tuleks leida toit, milles leiduks mõni muu süsivesikuallikas, näiteks töödeldud kartul või herned. Üldjuhul on väga vähesed koerad ja kassid teravilja osas tundlikud ning allergilisi reaktsioone põhjustavad tavaliselt hoopis loomsed valguallikad nagu piim, munad, kala ja kana. Kõige sagedamini tunneb allergia ära selle järgi, et loomal hakkab mingi piirkond tugevalt sügelema või tekivad probleemid seedetraktis (kõhulahtisus, oksendamine).

Sel põhjusel pole hea ka inimestele mõeldud toitu ja ülejääke loomale anda, kuna need on sageli maitsestatud ja sisaldavad toiduaineid, mille suhtes loom võib tundlik olla ning mis omakorda võivad lemmikule erinevaid allergiaid ja terviseprobleeme põhjustada. Parem eelista spetsiaalselt loomadele mõeldud sööki ja maiuseid.

Allergilisele lemmikule on heaks alternatiiviks näiteks lamba või veisebaasil tehtud krõbinad Väga head on ka kalast valmistatud kuivtoidud, eeldusel, et kala allergiat ei põhjusta. Lemmikloomapoodides on suur valik toitu tundlikele kassidele ja koertele.

Teisel juhul võib toiduallergia tekkida pikema aja jooksul söödetud toidu suhtes. Seega, kui oled pikalt koerale midagi andnud ja ühel hetkel ta sellele teistmoodi reageerib, proovi vahelduseks lihtsalt teist toitu. Samas jälgi toidu vahetamisel kindlasti seda, et selles päris samu koostisosi poleks. Kui allergianähud kaovad, võid hakata uuesti andma neid toiduaineid, mida ta enne sõi. Üldjuhul sellisel kujul toiduallergia söögi vahetamisel kaob.

Eelkõige tuleks loomale toitu valida lähtudes sellest, mis loomale kõige rohkem maitseb. Nii nagu inimesedki, on loomi, kes ei armasta üldse kala või siis vastupidi – ainult kala söökski. Mida kvaliteetsem ja looma jaoks meeldivam on toit, seda energilisem ja elurõõmsam ta on. Liharikas toit, mineraalid ja vitamiinid panevad lemmikul karva läikima, hoiavad nii silmad kui kõrvad puhtad ning looma tervena.

Copy
Tagasi üles